Mi is ez a lefejezős videó?

2023. április 12. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden kezdett el terjedni egy videó az interneten, ami akkora hullámokat vert, hogy még Magyarországot is sikerült belekevernie az ukrán elnök egyik tanácsadójának.

A videón – amit a Telexen nem fogunk megosztani – az látható, hogy feltételezhetően orosz katonák egy késsel lefejeznek egy ukrán katonát.

A felvétel rossz minőségű, valószínűleg mobiltelefonnal készült, feltételezések szerint a nyári hónapokban, ismeretlen helyszínen. Az áldozaton sárga karszalag látható, ezeket jellemzően ukrán katonák hordják, míg az elkövetőkön fehér szalag látható, amit jellemzően oroszok hordanak. Az elkövetők oroszul beszélnek.

A videó egy adott pontján a kamerába tartanak egy mellényt, ezen Ukrajna hivatalos címerére hasonlító szimbólum láthat, a Punisher névre keresztelt képregényfigura logójával együtt. A BBC megjegyzi, hogy a Punisher-logót mindkét oldal használta. A földön, az avarban látható egy ukrán katonai útlevél.

A videót először egy Kreml-párti blogger osztotta meg, ahonnan gyorsan elkezdett terjedni Telegramon.

Volodimir Zelenszkij arra kérte a világ összes vezetőjét, hogy reagáljanak erre a felvételre, és ne várjanak arra, hogy elfelejtődjön. A Kreml szerint a felvétel „szörnyű”, de megjegyezték, hogy ellenőrizni kell a valódiságát. A Wagner-csoport vezetője szerint a hadseregnek nincsen köze a videón történtekhez.

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!