Amerika hamisnak tartja a vádakat, amik miatt Oroszország letartóztatta a Wall Street Journal újságíróját

2023. április 11. – 07:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hivatalosan is jogtalanul fogvatartottnak titulálta Evan Gershkovichot, a Wall Street Journal Oroszországban bebörtönzött újságíróját. Ezzel Washington jelezte, hogy hamisnak tartja az újságíró ellen felhozott vádakat, úgy tekintik, mintha túszként tartaná őt fogva Oroszország, írja a Guardian.

„Az újságírás nem bűncselekmény. Elítéljük, hogy a Kreml továbbra is elnyomja a független hangokat Oroszországban, háborút folytatva az igazság ellen. (…) Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy azonnal engedje szabadon Gershkovichot”

– mondta Vedant Patel, a külügyminisztérium szóvivője közleményében.

Gershkovichot március végén Jekatyerinburgban kémkedés vádjával vette őrizetbe az FSZB. Egy moszkvai bíróság döntése értelmében az újságírónak május 29-ig előzetes letartóztatásban kellene maradnia, ez ellen adtak be fellebbezést a riporter ügyvédei.

Gershkovich a letartóztatása óta állítólag nem léphet kapcsolatba a külvilággal, és az ügyvédje sem tudta megnézni az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat.

A Wall Street Journal viszont többször is határozottan tagadta az újságíró ellen felhozott vádakat, amelyek 20 év börtönnel is büntethetők. A lap szerint az eset a szabad sajtó elleni súlyos támadás. Joe Biden elnök is felszólította Moszkvát Gershkovich elengedése érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!