Macron egyik kedvelt éttermét is fel akarták gyújtani a francia nyugdíjreform ellen tüntetők

2023. április 6. – 22:02

Macron egyik kedvelt éttermét is fel akarták gyújtani a francia nyugdíjreform ellen tüntetők
Francia csendőrök kordont alkotnak Macron kedvenc étterme, a La Rotonde előtt – Fotó: Thomas Samson / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban a szakszervezetek felhívására csütörtökön tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a nyugdíjreform ellen több százezres utcai felvonulásokkal a nagyvárosokban, valamint sztrájkokkal a közszféra stratégiai ágazataiban, írja az MTI.

A kormány továbbra sem hajlandó lemondani a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emeléséről, miközben a tömegdemonstrációkkal együtt több helyen zavargások is vannak.

Párizsban a délutáni tiltakozó menet az Invalidusok teréről indult, és amikor a Montparnasse-hoz ért, zavargások törtek ki a híres Rotonde étteremnél, ahol 2017-ben Emmanuel Macron ünnepelte, hogy bejutott az elnökválasztás második fordulójába.

Az addig békés tüntetők közül fekete ruhás anarchisták váltak ki és álltak az élre, akik kukákat gyújtottak fel, és füstbombákat dobtak az épületet védő rohamrendőrök felé, akik könnygázzal szétoszlatták őket. A Guardian híre szerint a Rotonde napellenzője rövid időre lángba borult.

Két rendőr megsérült a BFM hírtelevízió értesülése szerint, az egyiket fejen találta egy utcakő, a másik a szemén sérült meg. Miután a rend helyreállt, a több tízezres menet folytatta békés felvonulását a Place d'Italie irányába.

A Rotonde-ot 2020-ban a kormány adópolitikája ellen tiltakozó sárga mellényes mozgalom tagjai is megpróbálták felgyújtani az egyik tiltakozó felvonulásuk alkalmával.

Több egyetemet is elfoglaltak

A kormányzat a tiltakozások kifáradására számít, miután nagypénteken megkezdődik a kéthetes tavaszi szünet az oktatásban. A tüntetéseken hétről hétre egyre nagyobb számban megjelenő fiatalok több egyetemet és gimnáziumot is elfoglaltak csütörtökön Párizsban, Lyonban, Rennes-ben, Lille-ben, köztük a nagy presztízsű fővárosi Sorbonne egyetemet is.

A szakszervezetek meg akarják mutatni, hogy még mindig erős a nyugdíjkorhatár-emelés ellen létrejött mozgalmuk. Laurent Berger, a demonstrációk szervezésében kiemelkedő szakszervezet, a CFDT vezetője szerint „hatalmas az elégedetlenség, a reformot nem veszik be az emberek”.

Az alkotmánytanács április 14-én teszi közzé jelentését a törvény alkotmányossági vizsgálatáról, valamint az ellenzéki baloldal által kezdeményezett népszavazási javaslatról.

Macron elnök jelezte: miután a reform végigjárta „a demokratikus folyamatát”, szeretné, ha még idén hatályba lépne.

A nemzetgyűlés megkerülése váltotta ki a nagyobb békétlenséget

A nyugdíjkorhatárt két évvel, 62-ről 64-re megemelő törvénytervezet ellen két hónapja kezdődött a tiltakozás. A százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. A döntés utcai zavargásokat idézett elő, amelyek immáron kilencedik napja tartanak. Az elmúlt napokban a tüntetők gyújtogattak, és kövekkel dobálták meg a rendőröket, előző héten már könnygázzal kellet oszlatni a tömeget Párizsban.

Pár hete a tüntetők felgyújtották a bordeaux-i városházát. A nagyszabású demonstrációk miatt III. Károly brit király elhalasztotta franciaországi látogatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!