Bill Clinton megbánta Ukrajna nukleáris leszerelését

2023. április 5. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Bill Clinton szerint Oroszország nem támadta volna meg Ukrajnát, amennyiben az ország rendelkezne atomfegyverekkel – erről a volt amerikai elnök az ír RTÉ-nek beszélt, vette észre a 444.hu.

„Személyes felelősséget érzek, mert rávettem arra Ukrajnát, hogy adják fel a nukleáris fegyvereiket. Egyikünk sem hiszi, hogy Oroszország ezt a mutatványt véghez vitte volna, ha Ukrajnának még mindig megvannak a fegyverei”

– mondta Clinton. Az amerikai elnök korábban szerepet játszott abban, hogy Ukrajna úgy döntött: megszabadul atomfegyvereitől. 1994 januárjában Clinton háromoldalú megállapodást írt alá Oroszország akkori elnökével, Borisz Jelcinnel és Leonyid Kravcsukkal, Ukrajna elnökével, hogy felszámolják az Ukrajna területén maradt nukleáris fegyverarzenált. Ez az úgynevezett Budapesti Memorandum, erről bővebben itt írtunk.

Ugyanebben az évben egy másik egyezményt is kötöttek, ebben Oroszország vállalta, hogy tiszteletben tartja Ukrajna területi integritását. Ezt az oroszok már a Krím félsziget annektálásával megszegték.

Bill Clinton egy amerikai rendezvényen – Fotó: John Taggart / MTI / EPA
Bill Clinton egy amerikai rendezvényen – Fotó: John Taggart / MTI / EPA

Clinton az interjúban arról is beszélt, hogy az ukránok már ekkor is tartottak az atomfegyverek feladásától, mivel ez volt az egyetlen dolog, ami megvédte őket a terjeszkedő Oroszországtól. A volt elnök szerint Amerikának és Európának továbbra is támogatnia kell a Ukrajnát. Hozzátette: eljöhet az a pillanat, mikor az ukránok azt érzik, hogy egy számukra is kedvező békemegállapodást tudnak kötni, de addig nem szabad őket magukra hagyni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!