A finnek csatlakoznak a NATO-hoz, összeül a NATO-Ukrajna Bizottság – úgy tűnik, Szijjártó nélkül

2023. április 3. – 18:31

A finnek csatlakoznak a NATO-hoz, összeül a NATO-Ukrajna Bizottság – úgy tűnik, Szijjártó nélkül
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Bukaresti Kilencek 2023. március 31-i ülésén – Fotó: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden ünnepélyesen csatlakozik Finnország a NATO-hoz. A hidegháború alatt „finlandizált”, szovjet befolyással semleges ország lesz az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 31. tagja. Ez jó nap lesz Finnország biztonságának „és a NATO egészének” – közölte a ceremónia előtti napon Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Finnország eredetileg a hidegháború alatt szintén semleges Svédországgal együtt csatlakozott volna, de Törökország és Magyarország késlekedett a ratifikálással. Amikor Ankara meggondolta magát a finnek ügyében, hirtelen a magyar parlament is átengedte az Oroszországgal határos skandináv államot, de a svédekkel szemben bekeményített. (Bővebben ebben a cikkünkben írtunk a témáról.)

Hétfőn az Európai Bizottságot is megkérdezték erről. Az uniós kvázi-kormány külügyi szóvivője, Peter Stano arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO egy EU-tól teljesen független intézmény. „Reméljük”, hogy a szervezet boldogul a bővítésével és haladni fog Svédország csatlakozásának ratifikálásával, de ez a NATO-tagok dolga és nem az EU-é, hogy a döntéseik okairól spekuláljon. Az EU álláspontja, hogy

a bővítésből „mindenki profitál, mert a nagyobb NATO növeli a stabilitás és biztonság övezetét – különösen Európában”, mivel a tagok nagy része uniós ország is.

Kedden az észak-atlanti szervezet külügyminiszterei ukrán kollégájukkal, Dmitro Kulebával is találkoznak – annak ellenére, hogy Magyarország elutasította a NATO–Ukrajna Bizottság miniszteri szintű ülését, és Szijjártó Péter szerint a testület „összehívására csak egyhangú akarat esetén kerülhetne sor”. A magyar kormány az ukrán oktatási törvény 2017-es elfogadása után – amely fokozatosan ukrán nyelvű tantárgyakat vezet be azokban az állami iskolákban, amelyekben most teljes mértékben magyar nyelvű oktatás folyik – jelezte, hogy blokkolni fogja az üléseket, azóta most lesz az első alkalom, hogy ilyen formában találkoznak.

Oleg Nikolenko ukrán külügyminisztériumi szóvivő szerint Dmitro Kuleba már hétfőn tárgyal az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével, Josep Borrellel.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalára kitett heti programja szerint nemcsak a keddi miniszteri találkozót, hanem a finn csatlakozási ünnepséget is kihagyja. A külgazdasági és külügyminiszter aznap Bukarestben tárgyal energetikai, közlekedési és infrastrukturális ügyekről, valamint egyeztet az erdélyi magyarokkal. Szerdán már csatlakozik a NATO-üléshez Brüsszelben, ahogy többek között Josep Borrell is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!