ENSZ: Több mint 8400 civil halt meg az orosz-ukrán háborúban

2023. március 31. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint több mint 8400 civil halt meg az orosz-ukrán háború 2022. február 24-i kitörése óta. „Foglyokat kínoztak meg, kivégzéseket hajtottak végre, és gyerekeket deportáltak erőszakkal. Ez a háború minden észérvnek ellentmond. Véget kell vetni ennek az őrületnek, és békét kell teremteni” – mondta Volker Türk az Emberi Jogi Tanács előtt.

„Sokak nevében beszélek, amikor azt mondom, hogy soha nem fogom elfelejteni azokat a fényképeket, amelyeken 2022 márciusában egy terhes nőt hordágyon vittek ki a mariupoli szülészeti kórház szétbombázott romjai közül” – mondta.

Volker Türk szerint az orosz katonai erők számos ítélet nélküli kivégzést és célzott támadást hajtottak végre ukrán civilek ellen. Az ENSZ több mint 14 ezer civil sebesültet regisztrált, nagy részük az oroszok által használt robbanóanyagok miatt sebesült meg.

Az ENSZ Emberi Jogi Irodája azt is dokumentálta, hogy az ukrán erők 91 személyt raboltak el és tartottak fogva önkényesen, 53 százalékukat nem sokkal az elfogásuk után megkínozták. Az ukrán személyzet által elkövetett szexuális erőszak 24 esetét jegyezték fel.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!