Oroszország kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetéken okozott károk miatt

2023. március 27. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékeken tavaly bekövetkezett robbanások okozta károk miatt – mondta Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködésért felelős osztályának vezetője az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő vezeték négy csővezetékéből hármat tavaly szeptember 27-én robbantottak fel, nehezen – és a sós víz korróziója miatt az idő előrehaladtával egyre nehezebben – helyrehozható károkat okozva a vezetékben.

„Nem zárjuk ki, hogy később felvetjük az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása következtében keletkezett károk megtérítésének kérdését” – nyilatkozta a diplomata.

Hozzátette, hogy a nyugati országok ellenzik az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy Oroszország által előkészített határozattervezetét, amely az Északi Áramlat robbanásainak független nemzetközi kivizsgálását sürgetné.

„Ennek ellenére továbbra is ragaszkodni kívánunk egy átfogó és nyílt nemzetközi vizsgálathoz, amelyben orosz képviselők kötelező részvétele is szerepel” – mondta Biricsevszkij.

Március elején amerikai és német nyomozások is arra jutottak, hogy Ukrajnához köthető a szabotázsakció, erről részletesen ebben a cikkben írtunk. A nyomozók szerint egy hat emberből álló egység hajtotta végre az akciót, akik egy Lengyelországban bejegyzett ukrán tulajdonú cég nevében bérelt hajóval közelítették meg a helyszínt a németországi Rostock kikötőjéből.

Az ukrán kormány tagadta, hogy köze lett volna a robbantásokhoz.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!