Törvénymódosítással akadályozta meg az izraeli parlament, hogy a főügyész eltávolíthassa Netanjahut

2023. március 23. – 16:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli parlament elfogadott egy új törvényt, amely megakadályozná, hogy a miniszterelnököt a főügyész alkalmatlannak nyilváníthassa hivatalának betöltésére – írja a BBC.

A jogszabály annak az igazságszolgáltatás hatáskör-korlátozására irányuló csomagnak a része, amely a hónapok óta tartó heves tiltakozásokat kiváltotta az országban. Jelenleg úgy néz ki, ez az elem a hivatalban lévő Benjamin Netanjahu miniszterelnök érdekeit szolgálja, aki ellen korrupciós vádakkal folyik eljárás. A teljes csomag tartalmától és arról, miért vinné illiberális demokrácia irányába az országot, itt írtunk részletesen.

Az új törvény előírja, hogy csak a miniszterelnök vagy kabinetjének háromnegyede nyilváníthatja a kormányfőt fizikai vagy pszichológiai okokból alkalmatlannak a tisztség betöltésére. A kormánykoalíció a múlt hónapban terjesztette be a jogszabálytervet, miután Gali Baharav-Miara főügyész kijelentette, hogy Netanjahu nem vehet részt az igazságügyi reformban a folyamatban lévő bírósági ügyei miatt felmerülő potenciális összeférhetetlenség miatt. A regnáló miniszterelnök ellen három ügyben folyik eljárás, vesztegetés, csalás és hűtlen kezelés vádjával áll bíróság előtt. Ő maga erről azt állítja, hogy „boszorkányüldözés” áldozata.

Ofir Katz, a Likud párt egyik tagja azzal érvelt, hogy a jogszabály „stabilitást” hozna, mivel megnehezítené a miniszterelnök akarata ellenére történő eltávolítását. Az ellenzéki vezető és volt miniszterelnök, Yair Lapid eközben azt írta Twitterén: „Mint tolvajok az éjszakában, a koalíció most egy obszcén és korrupt személyre szabott törvényt fogadott el”.

A szavazás után az ellenzékiek akcióba kezdtek. A „bénultság napjának” nevezett demonstráció keretében több ezer tüntető gyűlt össze Tel-Aviv központjában, akik több főutat is lezártak. Egy nagy izraeli zászlót és a függetlenségi nyilatkozatot tartalmazó transzparenst is kifeszítettek a jeruzsálemi óváros egyik falára. Estére pedig nagygyűlést terveznek Tel-Aviv ultraortodox külvárosában, Bnei Brakban, ahol a kormánynak széleskörű a támogatottsága.

Az igazságügyi reformtervezet miatt hónapok óta zajlanak már a tüntetések Izraelben. Egy március eleji megmozduláson azt skandálták a tiltakozók, hogy Izrael nem Magyarország, két hete pedig a tel-avivi tüntetés legnagyobb transzparensén egy ismerős arc is felbukkant, az ötös fogat tagjaként tűnt fel Khomeini ajatollah, Recep Tayyip Erdoğan, Netanjahu és Vlagyimir Putyin társaságában a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is. Március 12-én, az eddigi legnagyobb megmozduláson több százezren vonultak utcára a csomagok ellenzői kozül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!