Ritka hosszú látogatásra megy Moszkvába a kínai elnök

2023. március 20. – 06:06

Másolás

Vágólapra másolva

Háromnapos látogatásra utazik a kínai elnök Moszkvába. A Kreml előzetes tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping hétfő este Vlagyimir Putyin államfővel négyszemközti találkozón és közös vacsorán vitatja meg a többek között az ukrajnai konfliktust – írta az MTI. Peking az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulóján állt elő egy rendezési tervvel. A 12 pontos programot Moszkva már akkor és most az út előtt is méltatta, visszafogottnak és kiegyensúlyozottnak nevezve.

A hétfő esti megbeszélés után kedden az elnökök szűkkörű és kibővített küldöttségek élén folytatnak megbeszélést. Szó lesz egyebek között a gazdasági és a haditechnikai együttműködésről. A tárgyalások lezártával a két vezető nyilatkozik majd a sajtónak és két közös nyilatkozatot ír alá. Az első „az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kapcsolatainak az új korszakban történő elmélyítéséről”, a második pedig „a kínai-orosz gazdasági együttműködés kulcsfontosságú területeinek 2030-ig szóló fejlesztési tervéről” szól majd. Ezenkívül tíznél több dokumentumot véglegesítenek majd még a felek.

Kína Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere, a forgalom a két ország között 2020-as mintegy 185 milliárd dollár után idén elérheti a 200 milliárd dolláros szintet.

Ezt 2024-re tervezték, ám a növekedést gyorsíthatják az Ukrajna megtámadása miatt Oroszország ellen meghirdetett nyugati szankciók.

A szokatlanul hosszú, háromnapos látogatás harmadik napjáról nem érkezett tájékoztatás. Az utat mindössze három nappal korábban jelentették be.

A látogatás Hszi Csin-ping első külföldi útja azután, hogy az előző héten harmadszor választották újra a Kínai Népköztársaság elnökévé. A poszt megtartása azután nem váratlan, hogy tavaly a pártfőtitkári posztot is megőrizte. Arról, mit is jelent Hszi Csin-ping bebetonozása a hatalomba, itt olvashatja korábbi elemzésünket.

A két vezető eddig több mint negyven alkalommal találkozott egymással különböző diplomáciai és nem hivatalos keretek között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!