Peszkov: A Kreml figyelemre méltónak tartja a kínai béketervet, de jelenleg nem látja az Ukrajna körüli helyzet békés rendezésének előfeltételeit

2023. február 27. – 15:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml figyelemre méltónak tartja és alapos elemzésnek veti alá az ukrán válság megoldására a Kína által előterjesztett tervet – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn. Azt azonban hozzátette, jelenleg nem látják az Ukrajna körüli helyzet békés rendezésének előfeltételeit, ami a „különleges hadművelet” – a Kreml több mint egy évvel azután sem hajlandó háborúnak nevezni a háborút, hogy az orosz erők megtámadták Ukrajnát – folytatását teszi szükségessé.

Kína február 24-én, az ukrajnai háború évfordulóján hozta nyilvánosságra 12 pontos béketervét. A javaslatcsomag első pontja szerint minden ország szuverenitását tiszteletben kell tartani. Kijev a tervre reagálva kijelentette, hogy a béke csak akkor jöhet létre, ha Moszkvai csapatait visszavonják Ukrajna 1991-es, a Szovjetunió összeomlásakor fennálló határain belülre. Moszkva ezzel szemben mindenáron meg akarja tartani a 2014-ben elfoglalt Krím félszigetet és az újonnan annektált négy ukrajnai régiót is. Peszkov a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: „Oroszország a kitűzött célok elérése felé halad”.

Az unió tizedik szankciócsomagjáról megjegyezte, hogy Nyugaton hiány lépett fel az új büntetőintézkedések célpontjainak tekintetében. Mint mondta, ez magyarázza egyes magánszemélyek vagy jogi személyek „logikátlan” lajstromba vételét. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy feketelistára került Tatyjana Moszkalkova emberi jogi biztos is, aki kulcsszerepet játszik az orosz-ukrán hadifogolycserék megszervezésében.

Peszkov újságírói kérésre válaszolva azt mondta, nem látja értelmét, hogy külön kommentálja a kínai drónok és egyéb haditechnika állítólagos oroszországi exportjára vonatkozó állításokat, mert Peking ezt már megtette. Kína korábban hazugságnak minősítette a kijelentéseket, amelyek szerint támogatást nyújtana Moszkvának.

A legfrissebb jelentések szerint Peking és Moszkva állítólag 100 kamikaze drónról tárgyal, amelyeket akár már áprilisban leszállíthatnak.

(MTI, SkyNews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!