Az ENSZ-főtitkár a háborúról: rendszeres a nemi erőszak, emberek tűnnek el, és megsértik a hadifoglyok jogait

2023. február 27. – 21:12

Másolás

Vágólapra másolva

Az elnyomás és az emberi jogok visszaszorulásának példájaként említette beszédében az ukrajnai orosz inváziót az ENSZ októberben hivatalba lépett emberi jogi főbiztosa, Volker Türk, a negyvenhét tagú tanácsban elmondott egyik első beszédében. António Guterres ENSZ-főtitkár szerint a háború tömeges jogsértéseket idézett elő, köztük nemi erőszakot, az emberek gyanús körülmények közötti eltűnését, az önkényes fogva tartást és a hadifoglyok jogainak megsértését említette.

Az április 4-ig tartó ülésszakon számos tagállam megpróbálja elérni, hogy hosszabbítsák meg az ENSZ Ukrajnában elkövetett atrocitásokat vizsgáló bizottságának mandátumát. Kijev különbíróság felállítását is szorgalmazza, amely felelősségre vonná az orosz politikai és katonai vezetést, illetve fontosnak nevezte az ENSZ-testületet, hogy Oroszországot felelősségre lehessen vonni. A bizottságnak március 20-án kell jelentést benyújtania egyéves munkájáról.

Kijev és szövetségesei bírálták, hogy Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes is részt vesz a tanácskozáson, sőt, csütörtökön felszólal. A német külügyminiszter kiemelte, hogy jelentések szerint az orosz hatóságok fondorlatos módon Oroszországba szállítanak ukrán gyerekeket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!