Visszafizette a hitelt Marine Le Pen Mészáros Lőrinc érdekeltségének

2023. március 17. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Visszafizette a francia elnökválasztási kampányhoz felhasznált 11 millió eurós magyarországi hitelt Marine Le Pen pártja – írta a Hvg.hu a Liberationra hivatkozva. A Nemzeti Tömörülés tavaly vett fel hitelt a Mészáros Lőrinchez köthető MKB-tól. A bank részéről a több mint négymilliárd forintos hitel kevéssé tűnik piaci tranzakciónak. A döntés komoly reputációs kockázatot jelentett a pénzintézetnek.

A megállapodásról akkor születhetett döntés, amikor Marine Le Pen, 2021 októberében Magyarországon járt és találkozott Orbán Viktorral. A szerződést az MKB képviselőivel már később írta alá a Nemzeti Tömörülés elnöke, egy olyan lakásban, amelynek bérleti költségeivel kapcsolatban a kampányköltségvetés elszámolásakor kétségek merültek fel, mivel a pártnak már volt főhadiszállása.

Maga a hitelfelvétel is az elszámoláskor került nyilvánosságra, mert a költségekből a vizsgálat 800 ezer eurót kifogásolt. Végül 200 ezer eurót el is utasítottak.

Marine Le Pen választási kampányának pénzügyi felelőse úgy köszönte meg a hitelt, amikor a pénz megérkezett, hogy „hálás, amiért a magyar bank lehetővé teszi, hogy megszólaljon a demokrácia” – emlékeztetett a Hvg.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!