Bécsben marad a terrorkészültség, szír célpontok vannak veszélyben

2023. március 16. – 14:11

Bécsben marad a terrorkészültség, szír célpontok vannak veszélyben
Megerősítették a rendőri jelenlétet Bécs központjában – Fotó: Leonhard Foeger / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Elsősorban Szíriához köthető létesítményeket fenyegeti terrortámadás veszélye Bécsben – idézte az MTI az osztrák rendőrséget.

Szerdán az osztrák rendőrség hírszerzési forrásokra hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy iszlamista terrortámadások érhetnek templomokat és más imahelyeket. Csütörtökön a hírszerzési értesülések új összegzése alapján azt közölték, hogy a figyelmeztetés

„kifejezetten a szíriai polgárháború kirobbanásának évfordulójával van összefüggésben, és elsősorban szíriai létesítményeket érint”.

A rendőrség a Twitteren azt is jelezte, hogy a szerdán nyilvánosságra hozott fenyegetettségi szint továbbra is magas, és az elővigyázatosságból bevezetett intézkedések érvényben maradnak. A hatóságok kapcsolatban állnak az érintett létesítmények képviselőivel.

A szerdai hatósági figyelmeztetés ellenére a bécsi templomok és imaházak nyitva maradtak a hívek és a látogatók előtt. Fokozták a járőröző rendőrök számát, megerősítették több épület, köztük templomok körül a biztonsági jelenlétet, de semmilyen szokatlan incidensről nem érkezett jelentés.

A magyar külügyminisztérium szerdán arra kérte a Bécsben tartózkodó magyarokat, hogy figyeljék a rendőrség tájékoztatását, és fokozott odafigyeléssel, óvatossággal járjanak el.

A szíriai polgárháború 2011. március 15-én robbant ki.

2020 novemberében Bécs belvárosában egy észak-macedóniai albán családból származó helyi férfi, Kujtim Fejzulai megölt négy embert és további huszonhármat megsebesített. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!