Litván miniszterelnök: Ukrajna győzelme el fogja temetni egy beteg ország birodalmi vágyait

2023. március 11. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

Harminchárom évvel ezelőtt, 1990. március 11-én nyilvánította ki Litvánia a függetlenségét a Szovjetuniótól. Ezt megünnepelték szombaton a balti ország parlamentjében is, ahol Ingrida Simonyte arról beszélt, „az egység szelleme” járja be az országot ma is, hogy „egy gazdag, egy modern, és ami a legfontosabb, egy szabad Litvániában” élhessenek.

„Negyedik évtizede ünnepeljük a függetlenség napját, a megszállás alóli felszabadulást, és a demokrácia győzelmét” – idézet Simonyte szavait a Sky News. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a közeli Ukrajnában ugyanezen értékekért küzdenek most az orosz agresszióval szemben.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters
Ingrida Simonyte litván miniszterelnök a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián – Fotó: Wolfgang Rattay / Reuters

„Ma az ukránok súlyos árat fizetnek ezért, és ezzel mindannyiunk szabadságát védelmezik. Ezért is kell még a lehetőségeinknél is többet tennünk azért, hogy minél hamarabb elérjük a győzelmet, és hogy mindörökre sírba vigyük egy beteg ország birodalmi ambícióit” – mondta Oroszországról a litván miniszterelnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!