Hivatalosan is kinevezték Kína új miniszterelnökét, akinek nem lesz valódi hatalma

2023. március 11. – 13:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalba lépett Kína új miniszterelnöke, írja a Guardian. Li Csiang sanghaji pártfőtitkárt még tavaly októberben jelölte a posztra Hszi Csin-ping, akit pénteken választottak meg újra Kína elnökévé – és aki húsz év hagyományainak ellentmondva még egy harmadik ciklusra is megmaradt a Kínai Kommunista Párt főtitkári posztján.

Valószínűleg Li Csiang hivatalba lépése sem hoz majd változást Kína politikájában, a kormányfő ugyanis az elnök-pártfőtitkár egyik leghűségesebb szövetségese.

Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár magyaráz a 2023. március 11-i Országos Népi Gyűlésen Li Csiangnak, aki figyelmesen hallgat – Fotó: Greg Baker / Pool via Reuters
Hszi Csin-ping elnök-pártfőtitkár magyaráz a 2023. március 11-i Országos Népi Gyűlésen Li Csiangnak, aki figyelmesen hallgat – Fotó: Greg Baker / Pool via Reuters

Igaz, ahogy arról korábban írtunk, a tavalyi kinevezése meglepetést okozott a párt belső köreiben: a sanghaji járványkitörés, a hatósági fellépést jellemző káosz és a Lit ért bírálatok miatt sokan furcsának tartották, hogy ilyen látványos vezetői baki után felfelé tudott bukni.

A valódi hatalom viszont továbbra is Hszi Csin-ping kezében marad, a napokban pedig minden sorcserét tisztáznak a pártállam apparátusaiban az Országos Népi Gyűlés keretében. Szombaton nevezték ki például a miniszterelnökön kívül a kormány korrupcióellenes munkáját felügyelő Nemzeti Felügyeleti Bizottság új igazgatóját, a legfelsőbb népbíróság új elnökét, és a legfelsőbb népi ügyészség új főügyészét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!