Újra Hszi Csin-ping lett a kínai elnök

2023. március 10. – 06:18

Másolás

Vágólapra másolva

Egyhangúlag megszavazta a kínai parlament, vagyis az Országos Népi Kongresszus (NPC) csaknem 3000 képviselője azt, hogy ismét, harmadszorra is Hszi Csin-ping legyen a kínai elnök, írja a Reuters. A posztra nem volt másik jelölt. A kínai elnök ezzel rekordot döntött, és Mao Ce-tung óta az ország leghatalmasabb vezetője.

A szavazás körülbelül egy óráig tartott, az elektronikus számlálás pedig körülbelül 15 perc alatt lezajlott.

Hszi újabb mandátuma előtt azóta volt tiszta a terep, hogy 2018-ban megszüntette az elnöki mandátumokra vonatkozó korlátozásokra. Egyébként már tavaly októberben megszilárdította a hatalmát, amikor újabb öt évre megerősítették a posztját a hatalmon lévő Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának főtitkáraként.

A következő két napban a Hszi által jóváhagyott tisztviselőket nevezik ki vagy választanak meg a kabinet vezető tisztségeinek betöltésére. Míg az elnöki szerep nagyrészt ceremoniális, Hszit a párt korábban már újraválasztotta központi katonai bizottságának elnökévé is, és megkezdte harmadik ötéves ciklusát a kínai fegyveres erők főparancsnokaként.

Kínának a közeljövőben számos kihívással kell szembenéznie, ide értve a három éve tartó szigorú Covid-lezárások által megcsappant gazdaságot és a Nyugattal fennálló kapcsolatok romlását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!