„A gátlástalan politikusok mindent megtesznek azért, hogy a magyarok és az ukránok egymás ellen forduljanak, de az emberek bölcsebbek”

2023. március 8. – 17:40

Másolás

Vágólapra másolva

A fronton találkozott egymással a sajtóban az elmúlt hónapokban többször szereplő Sándor Fegyir és Traski Viktor, akivel nemrég a Telex helyszíni tudósítói is beszéltek. A férfi most a Facebook-oldalán írt a találkozóról, ahol kiemelte, mindketten kárpátaljai magyarok, békeidőben az Ungvári Nemzeti Egyetemen tanítanak, a háború kitörése után pedig több száz társukhoz hasonlóan jelentkeztek a hadseregbe, hogy megvédjék Ukrajnát.

„Látjuk, hogy a gátlástalan politikusok mindent megtesznek azért, hogy a magyarok és az ukránok egymás ellen forduljanak. Mesterségesen botrányokat szítanak, konfliktusokat gerjesztenek. De az emberek bölcsebbek, mint a politikusok, és Magyarországon az emberek megértik, hogy a világ békéjének legfőbb veszélye Oroszország agressziója”

– írta Sándor, hozzátéve, hogy azzal, hogy megvédik Ukrajnát, egész Európát védik.

Traski a Telexnek ebben a témában azt mondta, a magyar kormány nyilatkozatai számára idegennek hatnak, és nem is érti azt a pozíciót, hogy ne kapjanak fegyvereket. Hozzátette, sosem érezte, hogy a magyar kormány politikája miatt őt magyar nemzetiségűként bizalmatlanul fogadták volna a fronton, de amikor októberben otthon járt, volt olyan érzése, hogy a kárpátaljai magyarok most „kényelmetlenebbül érzik magukat”.

Sándor friss posztjában ugyanakkor arról is írt, hogy a fronton viszont folyamatosan érzik a támogatást a magyarság részéről, Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Záhonyból és más városokból, falvakból. Egy hónapja ő maga is beszámolt már erről, akkor arról írt, hogy zoknikat, éjjellátókat és hét darab drónt is vásároltak a magyarok adományaiból az ukrán fronton harcoló kárpátaljai katonáknak.

Sándorról tavaly májusban jelent meg egy fotó és a hozzá kapcsolódó hír, miszerint a harcok szüneteiben a lövészárokból, fegyverrel a kezében tart előadásokat a hallgatóinak. Civilben turisztikai szakértő, szociológus, városi és regionális projekteken dolgozik. Posztjában azt is leírta, hogy Traski az egyetemen az Ukrán-Magyar Oktatási és Tudományos Intézet dékánhelyettese, és biztosan tudja, hogy hamarosan, a győzelmük után, újra az egyetem falai között találkoznak majd, és nem a fronthírekről, hanem az oktatási tervekről, tudományos konferenciákról fognak majd beszélni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!