Egy uniós bíróság megszüntette a Wagner-vezér édesanyja elleni szankciókat

2023. március 8. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Violetta Prigozsina, a hírhedt orosz zsoldoshadsereg vezér, Jevgenyij Prigozsin édesanyja azután fordult a luxemburgi általános bírósághoz, hogy tavaly februárban – az ukrajnai orosz invázió előestéjén – ő is felkerült az EU szankciós listájára.

Az uniós bíróság most kimondta: a családi kötelék önmagában nem elég a szankcionáláshoz, ezért le kell venni a szankciós listáról – írja a Guardian.

A bíróság azután hozta meg a döntés, hogy sem a döntéshozó testületnek, sem az uniós miniszterek tanácsának nem sikerült bizonyítania, hogy olyan cégek tulajdonosa lenne a nő, amelyek kapcsolatban állnak a fiával.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoscsoport alapítója és Vlagyimir Putyin egyik legközelebbi szövetségese 2020-ban került fel az uniós szankciós listára, mivel szerepet játszott az emberi jogokat megsértő líbiai orosz harcosok finanszírozásában.

Az uniós tanács tavaly azzal az indokkal vette fel Prigozsinát a szankciós listára, hogy ő a fia által alapított és 2019-ig vezetett Concord Management and Consulting Group tulajdonosa. A bíróság szerdán hozott ítéletében viszont azt mondta, hogy Prigozsina 2017 óta nem volt a cég tulajdonosa, és

az uniós hatóságok nem tudták bizonyítani, hogy a szankciós listára való felvételének időpontjában más, a fiához kötődő vállalkozások tulajdonosa lett volna.

Állítólag más, a fiával kapcsolatban álló cégek is az ő tulajdonában vannak, amelyek orosz védelmi minisztériumtól is kaptak megbízásokat, miután Oroszország megszállta a Krímet és az oroszok által támogatott szakadárok megszállták Kelet-Ukrajnát – az uniós hatóságok azonban ezeket az állításokat sem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani.

„A családi kapcsolat önmagában nem elegendő ahhoz, hogy igazolja a listákra való felvételét” – áll az ítéletben.

A Krím 2014-es orosz annektálása óta az EU 1473 személyt és 205 szervezetet szankcionált, köztük az orosz elnököt, annak belső körét és a legfelsőbb katonai vezetőket. A szankciós listán szereplő személyek nem utazhatnak be az EU-ba, és az uniós tagországokban tárolt vagyonukat is befagyasztják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!