Kimaradhat Magyarország a 375 milliárd forintnyi uniós lőszervásárlásból Ukrajnának

2023. március 2. – 10:51

Kimaradhat Magyarország a 375 milliárd forintnyi uniós lőszervásárlásból Ukrajnának
Tüzérségi lőszerek maradványai egy ukrán M109-es önjáró tarack mellett Donyeck megyében 2023. február 17-én – Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió egymilliárd euróért – mostani árfolyamon nagyjából 375 milliárd forintért – vásárolna lőszereket Ukrajnának egy Politico birtokába került tervezet szerint. Ahogy arról korábban írtunk, az észtek dobták be az ötletet, ami februárban már az uniós külügyminiszterek ülésén is előkerült, mert az ukránok kifutóban vannak a lőszerekből, főként a nagy kaliberűekből a Bahmut környéki tüzérségi párbajok miatt.

A vásárlást az Európai Békekeretből fizetnék ki, amelyet az uniós tagállamok még a háború előtt dobtak össze EU-n kívülre szállított katonai eszközök utólagos megtérítésére. Ahogy arról szintén írtunk, az Ukrajnának küldött felszerelés miatt agyonigényelték a 2027-ig tervezett alapot, így tavaly kétmilliárd euróval emelték az 5,7 milliárdos keretet, és már csak a tagállami költségek felét tudták megtéríteni. Az alap növeléséről és a kifizetésekről is egyhangúlag döntöttek.

A Politicóhoz került javaslat szerint ugyanakkor „önkéntes pénzügyi hozzájárulásokkal” biztosítanák, hogy aki akar, kimaradhasson. A lap a semleges Ausztriát és a halált okozó fegyverek küldésétől vonakodó Magyarországot említi példaként. A terv szerint „figyelembe fogják venni” bizonyos országok különleges jogi korlátozásait (ez Ausztriára vonatkozhat, amely a semlegesség kimondásával szabadult meg az orosz csapatoktól az 1955-ben), és külön említi a „konstruktív tartózkodás” lehetőségét a halált okozó eszközök támogatásától. Ez egy olyan létező kiskapu, amivel a magyar kormány már élt az EU ukrán kiképzőmissziójánál.

A Politicónak egy uniós forrás arról beszélt, hogy a kétmilliárd eurós emelés „operatívvá válására” várnak, vagyis a friss pénz fele menne a lőszerekre. A tervezet szerint az uniós térítést is emelnék „akár 90 százalékra”. Az EU védelmi ügynöksége a tagállamokkal együtt hét kategóriában venne muníciót a kézifegyverekbe valóktól a 155 milliméteres kaliberig. Utóbbiak beszerzését kifejezetten gyorsítanák, és a sürgősségre tekintettel április-májusra már lezárnák a beszerzési tárgyalásokat.

A dokumentum szerint a 27-ből 25 EU-tagállam, valamint Norvégia érdeklődött a részvétel iránt, de nem nevezi meg a két kimaradó uniós országot.

Az uniós termelést is segítenék, mert a Politico szerint a gyárak már most teljes gőzzel mennek és az árak kezdenek elszabadulni. (Ahogy arról korábban írtunk, Magyarország is épp felpörgeti a hadiipari termelést, például Várpalotán közepes és nagy kaliberű lőszereket előállító üzem jön létre.) Az intézkedések között sorolják fel többek között, hogy „azonosítsák és segítsék a termelési szűk keresztmetszetek eltávolítását”, valamint könnyebbé tegyék a cégek együttműködését.

A javaslatokról jövő héten tárgyalhatnak a védelmi miniszterek informális ülésén, majd hivatalosan március 20-án fogadhatják el, de a Politico szerint várhatóan az uniós állam- és kormányfők is megerősítik a március 23-24-i csúcstalálkozójukon.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!