Egy fiatal nő zavaros történettel bejelentette, hogy ő Madeleine McCann, a világ pedig habzsolta a sztorit

2023. február 26. – 18:03

Egy fiatal nő zavaros történettel bejelentette, hogy ő Madeleine McCann, a világ pedig habzsolta a sztorit
Kate és Gerry McCann a portugáliai Praia Da Luz strandján a lányukat kereső óriásposzter előtt 2007. május 28-án – Fotó: Steve Parsons / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A 21 éves, lengyel Julia Faustyna Wendell (vagy ahogy néhány médium a youtube-os névhasználata alapján emlegeti, Wandelt) azt állítja, nem sok emléke van a gyerekkoráról. Csak olyan képek ugranak be neki, hogy egy nyaralásnál fehér épületeket látott, meg tengerpartot, ahol más gyerekek is voltak, akik megpróbáltak megérinteni kis teknősöket.

A nő szerint azért nem emlékszik semmire, mert poszttraumás amnéziája van amiatt, hogy egy német pedofil molesztálta. Az erőszak miatt annyira szétcsúszott, hogy 2018-ban gyermek- és ifjúsági pszichiátrián kötött ki, majd egészen 2021-ig terápiára járt.

Amikor a szüleitől érdeklődött a múltjáról, akkor szerinte sosem kapott egyenes válaszokat, vagy egymásnak ellentmondó dolgokat meséltek neki, illetve gyorsan másra terelte a szót a családja.

Egy példát is említett: a szülei szerint már 2007 előtt is oviba járt, de az óvónők azt mondják, egészen biztosan csak 2007 szeptemberében kezdett az intézményben. Azt is állítja a nő, hogy nem látott olyan régi fotót, amelyen az anyja várandós lenne, illetve semmilyen tárgyi emlék nincs a várandósságról vagy a csecsemőkorról.

Egy idő után, állítja Wendell, elkezdett kutakodni a múltban, hogy válaszokat kapjon a kérdéseire. Aztán egyszer csak

„összerakta a képet”: ő maga lehet Madeleine McCann.

A brit lány egy portugáliai nyaraláson, a család apartmanjából tűnt el 2007-ben, akkor 3 éves volt. A 2000-es évek egyik legismertebb, azóta is megoldatlan gyerekrablásának ügyében a Sat1 német adó tényfeltáró dokumentumfilmben gyűjtötte össze az eddig elérhető információkat, ezt itt ismertettük részletesen.

A lengyel nő családja pár napig csendben figyelte a történteket, majd egy súlyos állításokkal tűzdelt, aggódó közleménnyel jöttek elő, amelyben leírták, nekik egyértelmű, hogy Julia az ő családtagjuk. A lengyel Gazetának a helyi rendőrség pedig csütörtökön jelezte, hogy még vizsgálják az ügyet, de az eddigi információk ellentmondanak a nő által elmondott verziónak, amiről ki lehet zárni, hogy igaz lenne.

Több helyen is zavaros történet

De hogy a lengyel fiatal miért jutott erre a következtetésre? Az erről szóló történetét február közepén rakta ki a közösségi médiába. A február 15-i, azóta elérhetetlen posztja szerint az őt gyerekkorában éveken át bántalmazó pedofil neve Peter Ney, és német. Családi ismerős, olyannyira, hogy a nagyanyja élettársa Lengyelországban. Márpedig a McCann-ügyben is felmerült egy Ney nevű német ember, ki is hallgatták a rendőrök, ő volt Martin Ney. (Őt más gyerekgyilkosságok miatt 2012-ben életfogytiglanra ítélték, azóta börtönbe ül.)

Wendell szerint a McCann-ügyben kihallgatott „ifjabb” Ney az őt molesztáló „öreg” Ney fia.

Julia Wendell azt állítja, hogy amikor ezzel szembesítette a nagyanyját, illetve egy másik alkalommal az idős Neyt, akkor a reakciójuk arra utalt, hogy jó nyomon jár. Például, mert a férfi nem ismerte meg őt, majd megpofozta.

A rendőrség által közzétett fantomképek – Fotó: Met.Police.uk
A rendőrség által közzétett fantomképek – Fotó: Met.Police.uk

Plusz amikor kutakodni kezdett, egyből felismerte a Findmadeleine.com 4B számú képét, amelyen szerinte a molesztálója van. Aztán azt is írta Wendell, hogy ő „olvasta az interneten”, hogy Maddie-t az elrablása után egy tanú állítólag Wrocławban látta – épp ott, ahol Wendell is él. (Mi nem találtunk ilyen szálat a korábbi cikkekben.)

Ezek után megpróbálta megszerezni a születési anyakönyvi kivonatát, de állítása szerint nem sikerült, mert „telefonon akartak csak információt adni”. Amikor a szüleinek elmondta a teóriáját, az anyja azt mondta, hogy a múlt az a múlt, és nem fog róla beszélni. „Ami most van, az a jövő, és a jövőre kell koncentrálni”. Az apja pedig ekkor állítólag feltette a kérdést, hogy „ha nem én vagyok az apád, az változtat bármin?”

Wendell szerint fizikai jegyek is bizonyítják, hogy ő az eltűnt lány. Ilyen például a szem színe, anyajegyek elhelyezkedése, száj- és fülforma, fogak közötti rés, illetve a szem egy speciális, veleszületett elváltozása, amikor is a pupilla feketesége „kilóg” az íriszbe. Ilyen, úgynevezett colobomája van McCannek és Wendellnek is. Mondjuk utóbbinak nem különösebben feltűnő, ez szerinte azért van, mert évről évre fakul, és egyébként is logikusnak tűnik, hogy az elrablója megműttette, hogy ne ismerjék fel ez alapján őt.

A nő azt mondja, többször megkereste a hatóságokat, de visszautasították. Hiába kereste a helyi rendőrséget, az országos kapitányságot, a brit és a portugál rendőröket, valamint a Crimestopperst is. Beszélt a 2011-ben direkt a McCannn-ügyre létrehozott Operation Grange-dzsal is, utóbbinál azt mondták, a nyomozást hamarosan lezárják.

A több helyen meglehetősen zavaros történet, a „fakuló” megkülönböztető jegy ellenére a közösségi médiás próbálkozás bevált.

A fiatal nőnek Instagramon már 1,1 millió, a TikTokon 230 ezer követője és 1,4 millió lájkolója volt. Tiktokos videóinak egymillió körüli nézettsége van, de az első, amúgy meglehetősen értelmetlen posztját 7,8 millióan látták (ez azóta nem elérhető).

Voltak már, akik Madeleine-nek tartották magukat

A történet nem mindenkit győzött meg, a kommentelők egy része sima szenzációhajhászást lát az ügy mögött, főleg, hogy a fiatal nő énekes akar lenni, az eredeti, privát TikTokján 2017-ben tett közzé felvételeket, amelyeken gitározik és énekel. Sokan írták, hogy McCannek a szemében a fekete csík „szögben áll”, Juliának függőleges. Ráadásul nem stimmelnek az évek sem: McCann 19 éves lenne, Wendell pedig most 21. Ő ezt azzal üti el, hogy attól még, hogy neki ezt mondták a szülei, nem biztos, hogy ennyi idős.

Az elméletet támadók arra is felhívják a figyelmet, hogy nem ő az első, aki azt állítja, hasonlít McCannre, vagy hogy akár ő is lehetne McCann. 2017-ben egy colobomás fiatal brit nő is hasonlóval rukkolt elő, több tízezren osztották meg az erről szóló Twitter-posztot. 2020-ban tiktokos trend alakult ki ebből, fiatal nők kiskori képeiket posztolták, és egyebek mellett olyan „meggyőző” történetekkel próbálták alátámasztani a sztorijukat, hogy Portugáliában ott van nyaralójuk, ahol McCann eltűnt, és egyszer a szüleit a reptéren megállították a rendőrök, hogy a lányuk McCann-e.

Wendell a közösségi profiljain közzétett írásokban és videókban azt kérte a McCann-szülőktől, hogy csináltassanak DNS-tesztet, sőt, azt is elhintette a posztjaiban, hogy ebbe bele is mentek. A McCann-szülők azonban még nem szólaltak meg, a képviselőjük szerint nem is fognak, hacsak a rendőrség nem kéri őket. Sajtóhírek szerint „felesleges fájdalmat” okoz nekik minden hasonló bejelentés.

Julia Wendell megbízott egy sajtós-mindenest, Dr. Fia Johanssont, hogy ő nyilatkozzon az ügyben, és intézze a dolgokat. Johansson magát médiumnak mondja, de amellett színésznő, író, marketinges is, az Instagramon több mint 9 millió követője van. Korábban médiumként azt állította, hogy McCann él, és még az amerikai rendőrökkel is dolgozott az ügyön. Johansson azóta videókban számol be az egyelőre nem létező fejleményekről.

Közölte például, hogy heteken belül meglehetnek a válaszok a nő személyazonosságára. „Egy nyomozás közepén vagyunk, ha közelebb jutunk a dolgokhoz, akkor azt tudatni fogjuk veletek”.

Hozzátette azt is, hogy ha Julia esetleg nem Madeleine, akkor is segíteni fog rátalálni saját magára.

Korábban azt is posztolta, a kételkedő kommentelőkre utalva, hogy Julia egy sérülékeny nő, aki az életéről és identitásáról próbál válaszokat találni, és tiszteletet érdemel. „Nincs szükség gyűlöletre, ítélkezésre és főleg fenyegetésekre egy szükséget szenvedő nő irányába. Ez elfogadhatatlan, és megálljt kell neki parancsolni”.

A családja egy ideig csendben figyelt, majd közzétette álláspontját

Aztán február 22-én délután a család egy eltűnt gyerekekkel foglalkozó civil szervezet Facebook-oldalán tette közzé az álláspontját.

Azt írták, számukra nyilvánvaló, hogy Julia a lányuk, unokájuk, testvérük. „Vannak emlékeink, vannak fényképeink”. Azt írták, ezek a fotók Juliának is megvannak, már csak azért is, mert ő vitte el őket otthonról a születési anyakönyvi kivonatával és több kórházi zárójelentéssel együtt. Azt is írták, hogy a nő sok terápián, gyógyszeres kezelésen esett át, pszichológusok és pszichiáterek kezelték, soha nem volt magára hagyva. „Fenyegetések Juliától, a hazugságai és manipulációi. Az internetes tevékenységei. Mindent láttunk már, és próbáltuk megelőzni, megmagyarázni, kértük őt, hogy fejezze be”, folytatódik a közlemény.

A család ezután arról ír, hogy Julia elköltözött tőlük, és visszautasította a kezelést, továbbá, hogy énekes és modell akart lenni.

„Mindig népszerű szeretett volna lenni. Ami most történik, az egymillió követőt hozott neki.”

A család aggodalmát fejezte ki, mert „az internet nem felejt”, miközben „egyértelmű, hogy Julia nem Maddie”. A bejegyzés azzal zárul, hogy lesújtva érzik magukat, de nem fognak interjút adni, képeket nyilvánosságra hozni, és cikkeket kommentálni. A megkereséseket a rendőrséghez irányítják, ahová ők is eljuttattak minden bizonyítékot és dokumentumot az ügyben.

Egy nappal később érkeztek azok az információk, hogy a rendőrség is elveti a lengyel nő által előadott verziót.

A McCann-ügyben először a szülőket, majd egy brit férfit gyanúsítottak meg, de ezek tévútnak bizonyultak. A portugál rendőrség aztán 2022-ben megnevezett egy német férfit, Christian B.-t gyanúsítottként, aki többszörösen büntetett előéletű, és gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések is kötődnek a nevéhez. A férfi a német rendőrség látókörébe is bekerült korábban. Jelenleg más ügyek miatt börtönben ül, arról nincs információ, hogy a McCann-ügyben mikor állhat bíróság elé.

További források: Hello!, TheTab

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!