A portugál hatóságok hivatalosan gyanúsítottnak nyilvánítottak egy német férfit Madeleine McCann ügyében

2022. április 22. – 09:34

frissítve

A portugál hatóságok hivatalosan gyanúsítottnak nyilvánítottak egy német férfit Madeleine McCann ügyében
Madeleine McCann, az eltűnt kislány Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés 20:03: Madeleine McCann szülei pénteken egy nyilatkozatot tettek közzé, amelyben üdvözlik, hogy a portugál hatóságok egy német férfit gyanúsítottnak nyilvánítottak lányuk 2007-es eltűnésével kapcsolatban. „Még ha ennek a lehetősége csekély is, nem adtuk fel a reményt, hogy Madeleine még életben van, és újra találkozhatunk vele” – idézi a szülők közleményét a Sky News.

Mindennek azért van jelentősége, mert májusban lejár az a 15 év, ameddig Portugáliában eljárás alá lehet vonni valakit az ügyben. Sem a család, sem a hatóságok nem nevezték meg, hogy kit gyanúsítottak meg.

Ugyanakkor a brit sajtó biztosra veszi, hogy a meggyanúsított férfi nem más, mint Christian B., akit eddig is összefüggésbe hoztak a bűncselekménnyel, ám ezidáig nem sikerült minden kétséget kizáróan rábizonyítani a lány elrablását.

A világ alighanem legismertebb gyermekeltűnési ügyében a BBC írt az új fejleményekről. Mint emlékezetes, 2007. május 3-án Praia da Luz, vagyis egy portugáliai üdülőhely apartmanjából eltűnt a 3 éves Madeleine McCann.

A szülők a barátaikkal egy 120 méterre levő étteremben vacsoráztak, amikor a kislánynak nyoma veszett. A különböző hatóságok nyomoztak emberrablás és gyilkosság ügyében is.

A portugál rendőrség előbb egy Praia da Luz üdülővárosban élő brit férfit gyanúsított meg, majd hamar a szülőkre terelődött a gyanú, ám egy év után ejtették a vádat.

2020-ban, tizenhárom év után került elő egy újabb potenciális gyanúsított, a német Christian B., aki szexuális bűncselekményekért és kábítószeres visszaélésekért került a rendőrség látókörébe, jelenleg is börtönben ül. Ő is Portugáliában, ráadásul Praia da Luz környékén tartózkodott, zavaros ügyei is voltak, de mégis úgy tűnik, hogy az eltűnés napjára erős alibije van.

Mint a BBC mostani cikke írja, a portugál ügyészek egy személyt most hivatalosan is gyanúsítottnak nyilvánítottak. Nem nevezték meg a személyt, de azt mondták, hogy a német hatóságok kérésére jártak el.

Csütörtökön az ügyben közleményt adott ki Faro, vagyis a legdélibb portugál város ügyésze, amelyben „arguidónak” vagyis hivatalos gyanúsítottnak nevezett egy személyt.

Mindez azért volt sürgető, mert idén május 3-án lesz 15 éve, hogy Madeleine eltűnését bejelentették, és a portugál törvények értelmében ezen időpont után már nem lehet senkit meggyanúsítani bűnvádi eljárásban.

A portugál ügyészség azt mondta, hogy

a lépést nem az időzítés, hanem a bűncselekményre utaló erős jelek indokolták.

A rendőrség továbbra is eltűnt személlyel kapcsolatos nyomozásként kezeli Madeleine eltűnését. Az ügyéről több dokumentumfilm is készült, köztük egy Netflix-sorozat is, amelyet a szülők nagyon kritizáltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!