Egy szexista seggfej, egy megfejthetetlen telefonbeszélgetés – kétórás filmben ástak a Madeleine-ügy mélyére

Legfontosabb

2022. február 2. – 19:53

Egy szexista seggfej, egy megfejthetetlen telefonbeszélgetés – kétórás filmben ástak a Madeleine-ügy mélyére
A Madeleine McCannról készült utolsó fotó – Forrás: SAT.1 Investigative

Másolás

Vágólapra másolva

A német SAT1 oknyomozó újságíróinak sem sikerült megoldaniuk a rejtélyes Madeleine-ügyet, de filmjükben igyekeztek szinte minden fontos tanút megszólaltatni. Vannak köztük olyanok is, akik a lassan két éve egy helyben toporgó német ügyészségnek is érdekesek lehetnek, mert ezek az emberek nem szívesen beszélnek se ügyésszel, se rendőrrel. Hallhatunk egy belga pedofilhálózatról készült titkosszolgálati jelentésről, és Jutta Rabe újságíró azt is megpróbálja tisztázni, ami a német ügyészségnek máig nem sikerült: kivel és miért beszélhetett Madeleine eltűnése előtt nem sokkal telefonon az ügy gyanúsítottja. Új információ, hogy a gyanúsított karbantartóként dolgozott abban a portugál hotelben, ahonnan a brit kislány 2007-ben eltűnt.

Májusban lesz 15 éve, hogy egy portugáliai üdülőhelyről eltűnt az akkor hároméves Madeleine McCann, és a brit kislány sorsáról azóta sem tudni semmi biztosat. Az ügyben először a szülőket, majd egy brit férfit gyanúsítottak meg, de ezek tévútnak bizonyultak. 2020-ban ismét feléledt a remény a rejtély megoldására: a német rendőrség egy Christian B. nevű férfit gyanúsított meg, aki többszörösen büntetett előéletű, és gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések is kötődnek a nevéhez.

A Madeleine-ügyben azonban a mai napig nem emeltek vádat a férfi ellen, a hivatalos nyilatkozatok szerint ugyanis 2020 nyara óta nincs tényleges előrehaladás az ügyben. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy

bár nagyon sok minden szól a férfi ellen, máig nincs meggyőző bizonyíték a nyomozók kezében a vádemeléshez.

A német ügyészséget egyedül az vigasztalhatja, hogy az amúgy is tekintélyes bűnlajstrommal rendelkező férfi legalább addig is „biztos helyen” van: jelenleg egy alsó-szászországi börtönben tölti többéves börtönbüntetését. Most éppen azért, mert az ítélet szerint 2005-ben megerőszakolt egy 72 éves amerikai nőt azon a portugál üdülőhelyen, ahonnan aztán 2007-ben Madeleine is eltűnt. A német ügyészség mellékesen azon is dolgozik, hogy két ír nő 2004–es megerőszakolása ügyében is le tudja zárni a nyomozást, amelyben szintén felmerült Christian B. neve.

Nemrég egy brit oknyomozó sorozat azt ígérte, hogy megdőlhet a férfi elleni gyanú a Madeleine-ügyben, mert Christian B. alibit tud igazolni a kislány eltűnésének idejére, de a filmben elhangzottak végül nem bizonyultak perdöntőnek. A német ügyészség számára továbbra is Christian B. a Madeleine-ügy gyanúsítottja.

Hatásos felvételek, sok feltételes mód

Hétfőn a SAT1 német csatornán mutattak be egy újabb dokumentumfilmet, ami inkább a Christian B.-t terhelő információkat gyűjti össze, illetve egészíti ki őket újakkal, de ebben is nagyon sok a feltételezés, a nem bizonyítható állítás. Az Újabb nyomok a Maddie-ügyben – A német Christian B. a tettes? című, közel kétórás dokumentumfilm nem nélkülözi a filmszerű, hatásvadász elemeket.

Látványos drónfelvételeket látunk, sejtelmes zenei aláfestést hallunk, Jutta Rabe újságírót pedig gyakran mutatják egy nagy méretű parafa tábla előtt mélázni. Erre fényképeket, térképeket, dokumentumokat tűzött fel rajzszöggel, a lehetséges összefüggéseket pedig színes madzagokkal köti össze. Valószínűleg nem sok tényfeltáró újságíró tölti hasonlóval az idejét, ezt inkább Hollywoodban találták ki a hasonló nyomozások hatásosabb szemléltetésére.

Jutta Rabe tényfeltáró újságíró – Forrás: SAT.1 Investigative
Jutta Rabe tényfeltáró újságíró – Forrás: SAT.1 Investigative

A film mellett szól ugyanakkor, hogy Rabe a vele együtt dolgozó nemzetközi csapatnak köszönhetően nagyon sok embert meg tudott szólaltatni az ügyben. Az újságíró igyekszik szinte mindenkit felkutatni és szóra bírni, aki valaha találkozott Christian B.-vel. A filmben

megszólal például egy braunschweigi kocsma tulaja is, akit Brigitte Szegedinek hívnak, és jellegzetes magyaros akcentussal beszéli a németet.

A nő annyit tud elmondani, hogy 2013-ban a német férfi gyakran járt hozzájuk, kedves, udvarias volt. A férfinak akkor a közelben volt egy kis boltja, ahol az iskola közelsége miatt gyakran fordultak meg gyerekek is, és a nő elmondja: Christian B. nagyon kedves volt a gyerekekkel.

A filmben ugyanakkor megszólalnak olyanok is, akik a német rendőrségnek is érdekesek lehetnek. Ezt maga a német államügyész is elismerte, aki azt mondta a Merkur című német lapnak: hálásak azért, hogy a SAT1 megosztott bizonyos információkat velük, mert láthatóan vannak olyan szemtanúk, akik szívesebben beszélnek a média képviselőivel, mint az ügyészséggel vagy a rendőrséggel. Ez nem véletlen. Több olyan ember szólal meg ugyanis, aki Christian B.-hez hasonlóan feltehetően bűnözésből tartja vagy tartotta fenn magát.

Az ügyben eddig nem szólalt meg a gyanúsított, de Jutta Rabénak a film készítése közben sikerült hét levelet is váltania a börtönben ülő férfival. A levelekben Christian B. természetesen folyamatosan az ártatlanságát hangsúlyozza. 2021 októberében például azt írta: még ha vannak is DNS-nyomok, holttest akkor sincs, úgyhogy alaptalan az ellene folyó eljárás. A férfi nem próbálja teljesen ártatlannak beállítani magát. Az egyik levelében például azzal védekezik, hogy Madeleine eltűnése idején ő éppen kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott Portugáliában, egy hippi-kisbuszban csempészte a drogot, de néhány nagyon fontos szabályhoz azért tartotta magát:

csak napközben mozdult ki, csak a szokásos útvonalakon autózott, és minden módon igyekezett elkerülni, hogy bármilyen bűncselekményt kövessen el, és ezzel feltűnjön a rendőrségnek.

Főleg nem foglalkozott gyermekek elrablásával, írta, ez ugyanis a fenti körülmények között „legalább annyira abszurdnak tűnt számomra, mint kirobbantani az atomháborút vagy levágni egy csirkét”.

Statisztákkal, illusztratív jelenetekben is megjelenítik Christian B.-t a börtönben, miközben levelet ír az újságírónak – Forrás: SAT.1 Investigative
Statisztákkal, illusztratív jelenetekben is megjelenítik Christian B.-t a börtönben, miközben levelet ír az újságírónak – Forrás: SAT.1 Investigative

Gyanús nyomok, újabb és újabb gyanúsítottak

A hároméves Madeleine McCann 2007. május 3-án este tűnt el a portugáliai Praia da Luz egyik apartmanhoteljéből. Ezen a napon a szülők már 8 óra előtt lefektették a gyerekeket, majd barátaikkal együtt az üdülőkomplexum területén, kb. 120 méterre az apartmanjuktól vacsoráztak. Mivel nem láttak rá a szállásukra, a szülők egymást váltva oda-odasétáltak az apartmanjukhoz, és ránéztek a gyerekekre, hogy rendesen alszanak-e. Az egyik ilyen ellenőrzésnél este 10 óra körül vették észre, hogy Madeleine nincs meg. Azonnal értesítették a szálloda vezetését, majd a rendőrséget, nagyon hamar elindult a keresés, de a kislány soha többet nem került elő.

Miután később a McCann házaspár autójában és az apartmanban is találtak vérnyomokat, és egy brit holttestkereső kutya az apartmanban jelzett nyomot, a szülőket gyanúsította meg a portugál rendőrség, akik hónapokig nem hagyhatták el Portugáliát. Szeptemberre kiderült, hogy a vérnyomokat nem lehetett egyértelműen Madeleine-hez rendelni, a holttestkereső kutya pedig gyakran adott téves jelzést. Az ügyet kezdettől hatalmas médiafelhajtás kísérte, a szülők rendszeresen szerepeltek a sajtóban, de a sajnálatot és az együttérzést a meggyanúsításuk után felváltotta a gyűlölet: a kislány szüleit gyakran érték inzultusok az utcán.

2017-ben került a nyomozók látókörébe a német Christian B., aki ebben az időben Praia da Luzban élt. A férfi már ekkor komoly bűnlajstrommal rendelkezett. 15 éves korában Németországban lopásért folyt ellene eljárás, 17 éves korában pedig egy gyerek ellen elkövetett szexuális erőszak miatt ítélték két év, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre. A büntetésnek csak egy részét kellett letöltenie, Christian B. 1995-ben Portugáliába költözött.

Itt is hamar szembekerült a törvénnyel. A portugál rendőrség először azért kapta el, mert egy társával a dízelautókból leszívott üzemanyagot adták el. A férfi több betörést is elkövetett. Feltehetően az egyik régi bűntársa lehet az a német férfi, aki a dokumentumfilmben megszólal. Ő azt mondja, az elejétől antipatikus volt neki Christian B., és csak a „szörnyű” szóval tudta jellemezni őt.

Bár a portugál rendőrség úgy tudta, hogy Christian B.-nek nincs állandó lakcíme, bérelt egy házat Praia da Luz szélén. Úgy tűnik, Portugáliában nem ismerik a betyárbecsületet, mert amikor Christian B.-t bevitték a rendőrök, a fent már idézett cimborája egy másik társával együtt gyorsan betört Christian B. házába. A férfi a filmben elmondja, hogy a házban nem sok értéket találtak, de rábukkantak egy pisztolyra és egy videókamerára is. Megnézték, mi van rajta, és elborzadtak. Azt látták, hogy egy kikötözött gyereket erőszakol meg valaki. A dokumentumfilmben nyilatkozó férfi állította, hogy bár a videón nem látszott Christian B., de a hangja alapján kivehető volt, hogy ő készítette a felvételt.

Christian B. egy fiatalkori fotón a dokumentumfilmben – Forrás: SAT.1 Investigative
Christian B. egy fiatalkori fotón a dokumentumfilmben – Forrás: SAT.1 Investigative

Kedves és udvarias szexista seggfej

Christian B. akkor került képbe a Madeleine-ügyben, amikor a másik betörő 2017-ben a brit Scotland Yardnak elmondta ezt az esetet (a kamera és a felvétel ekkor már nem volt meg). Itt állítólag azt is megosztotta a rendőrséggel, hogy Christian B.-vel később találkozott egy spanyolországi fesztiválon, ahol a férfi elmondta neki: ő rabolta el és ölte meg a gyereket. Kiderült, hogy a férfit a német hatóságok a britek jelzésére már 2013-ban meghallgatták tanúként, de ahogy a filmben a német államügyész elmondja: a válaszaiból egyértelmű volt, hogy semmi köze Madeleine eltűnéséhez.

A filmben megszólalnak mások is, akik Portugáliában ismerték Christian B-t. Az egyikük úgy jellemzi, hogy a férfinak két oldala volt: az egyik kedves és udvarias, ha viszont ivott, akkor egy seggfej volt, egy szexista seggfej. Más azt mondja róla: azt el tudja képzelni, hogy betöréseket követett el, de azt nem, hogy megölt volna egy gyereket. El is hangzik, hogy a férfi esetleg csak betörni indult a McCann házaspár apartmanjába, de Madeleine megzavarhatta, ezért vihette magával a gyereket. Kétségtelen, hogy a McCann család az apartmanhotelnek egy olyan földszinti, szélső és utcára eső részén kapott szállást, amely elhelyezkedése alapján felkelthette a betörők érdeklődését.

A filmben a német oknyomozó újságíró két ír tanút idéz, akik Madeleine eltűnésének estéjén láttak egy Christian B.-hez hasonlító magas, vékony, szőke hajú férfit, aki egy gyereket vitt a karjában. Az egyik tanú szerint

az volt a feltűnő, hogy a gyereken nem volt cipő, pizsamában volt, a férfi pedig nem tartotta olyan „szakszerűen”, ahogy a szülők szokták az ilyen korú gyerekeket.

Egy tisztázatlan telefonbeszélgetés

Többször felmerült, hogy Christian B. Madeleine eltűnésének idején talán nem is tartózkodott a közelben, de a telefonjának cellainformációi nem ezt mutatják. A német újságíró megkereste az egyik portugál mobilszolgáltató szakértőjét, aki a filmben elmondja: a cellainformáció alapján a férfi a kislány elrablásának idején a közeli adótorony 5 kilométeres körzetén belül volt. Ez a helyi viszonyokat nézve azt jelenti, hogy 5 perc alatt oda tudott érni az apartmanhotelhez.

Mi hiányzik ahhoz, hogy elég bizonyíték legyen a vádemeléshez? – kérdezi Jutta Rabe a filmben a német államügyészt. Ő azt feleli: nem tudják, ki volt az az ember, akivel Christian B. a kislány eltűnése előtt nem sokkal fél órán keresztül beszélt telefonon. Bármilyen hihetetlen, máig nem sikerült azonosítani, ki volt a vonal a másik végén, így azt sem tudják megkérdezni Christian B.-től, hogy miről beszélgettek – mondta az államügyész.

Christian B.-t azon az estén egy ismeretlen mobilról 19:32-kor hívták fel. A brit család ebben az időben fektette le a gyerekeket. A beszélgetés 30 percig tartott, 20:02-kor fejeződött be. A szülők nem sokkal ezután hagyták el az apartmant, és indultak el a közelbe vacsorázni. Mi ennek a jelentősége?

A gyanú szerint lehetett egy tippadó, aki figyelte az apartmant, és a telefonbeszélgetés végén adott jelet a betörőnek, hogy tiszta a terep.

A filmből megtudhatjuk, hogy a portugál üdülőkomplexumban korábban több olyan lopás, betörés is történt, aminél felmerült, hogy esetleg a személyzet lehetett a tippadó. A német újságírónő annak is megpróbál utánajárni, ami a német rendőrségnek egy év alatt nem sikerült: kivel beszélhetett Christian B.?

Jutta Rabe beszélget online a Christian B.-t ismerő egyik tanúval – Forrás: SAT.1 Investigative
Jutta Rabe beszélget online a Christian B.-t ismerő egyik tanúval – Forrás: SAT.1 Investigative

Trükkös lopás

Ehhez felidéznek egy esetet, ami Madeleine eltűnése után pár hónappal, 2007 novemberében történt ugyanezen az üdülőhelyen. Egy portugál család egy Nicole F. nevű német házvezetőnőt alkalmazott, aki történetesen Christian B. barátnője volt akkor. A nő egy este elhívta magához a családot a lánya születésnapjára, és amikor együtt elhagyták a házat, a nőt felhívta valaki telefonon. A film szerint ez lehetett Christian B., aki a szabad jelzésre várt.

Amikor aztán a portugál család elhagyta a házat, a Nicole F. által nyitva hagyott konyhaablakon keresztül valaki bement a villába, és elvitt onnan 100 ezer eurót. Hamar Nicole F.-re terelődött a gyanú, a családon kívül ugyanis csak ő tudhatott a pénzről. A portugál rendőrség ekkor Christian B.-t is meghallgatta, de végül az ügyet bizonyítékok hiányában lezárták. A pénz nem került elő.

Jutta Rabe Németországban felkutatta Nicole F.-et, akit megpróbált megszólaltatni, de a nő nem volt hajlandó nyilatkozni, és a rendőrséggel fenyegetőzött. A filmben az egyik ismerőse azonban elmondja, hogy Nicole-nak abban az időben egyszer csak feltűnően sok pénze lett, Christian B. pedig ezután vásárolt egy nagy amerikai lakóautót. Christian B. egyik ismerőse azt is elmondja, hogy a német férfi elmesélte neki: ők lopták el a 100 ezer eurót. Nicole F.-et egyébként a német rendőrség kétszer is kikérdezte tanúként arról, tud-e bármit Madeleine eltűnéséről. Eljárás nem indult ellene.

Elég, hogy beleillik a profilba?

És az oknyomozásnak itt még mindig nincs vége. A német újságírónőnek valamilyen módon sikerült felkutatni azt a pedofil férfit is, akivel Christian B. 2016-ban egy zárt chatcsoportban arról levelezett, milyen jó lenne elkapni és megerőszakolni egy gyereket, aztán pedig eltüntetni a nyomokat. A filmben annyit látunk, hogy telefonon sikerül beszélni ezzel a férfival, de semmilyen pluszinformációhoz nem jutunk.

Azt viszont nem lehet látni, hogy Jutta Rabe 2 és fél órát beszélt Christian B. egyik jó ismerősével. A filmben az újságírónő foglalja össze a beszélgetést, amelyből egy eddig nem ismert új információt is megtudhatunk:

Christian B. többször is dolgozott karbantartóként abban az apartmanhotelben, ahonnan eltűnt Madeleleine McCann.

A férfi tehát igencsak jól ismerhette az épületet.

A dokumentumfilmben kiemelve mutatják a család apartmanját és a szülők vacsorahelyszínét – Forrás: SAT.1 Investigative
A dokumentumfilmben kiemelve mutatják a család apartmanját és a szülők vacsorahelyszínét – Forrás: SAT.1 Investigative

A filmben láthatjuk azt a nyomozati anyagokban szereplő emailt, amelyet a brit rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya küldött 2008 márciusában. Eszerint belga titkosszolgálati jelentések utaltak arra, hogy egy belga pedofilhálózat három nappal Madeleine eltűnése előtt „megrendelt” egy kislányt. A jelentés szerint valaki a portugál üdülőhelyen fényképeket készített Madeleine-ről, és elküldte azokat Belgiumba. A „megrendelő” visszaigazolta, hogy a gyermek megfelelő, és a kislányt elrabolták.

Christan B. ott lehetett Praia da Luzban, amikor elrabolták a gyereket. A férfi kiismerte magát az apartmanhotelben, mert dolgozott ott. Tudjuk róla, hogy voltak pedofil hajlamai. Egy általa bérelt németországi ipartelepen a nyomozók 2015-ben Christian B. két kutyájának teteme alatt olyan adathordozókat találtak, amelyeken több ezer pedofil kép volt, és olyan videók, amelyen a férfi volt látható. A férfinak volt egy lakóbusza, amiről egy ismerősének korábban azt mesélte: akár 50 kiló füvet is tud csempészni vele, mert akkora rejtekhely van benne, amiben akár egy gyereket is el tud bújtatni. Az ipartelepen megtalálták a lakóautót, benne gyerekruhák és fürdőruhák is voltak, de egyik sem volt köthető Madeleine McCannhez.

Sok egy irányba mutató jel, de egyetlen közvetlen bizonyíték sincs arról, ami Christian B.-t egyértelműen a Madeleine-ügyhöz kapcsolná.

Mindezek alapján a film végül arra a nem túl erős következtetésre jut, hogy a „profilja” alapján elég sok jel utal arra, hogy Christian B. lehetett az elkövető. A bíróságon ez még nem állna meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!