Az amerikai nagykövetet nem a kormánymédia személyes támadásai aggasztják, hanem az átszűrődő orosz propaganda

2023. február 23. – 16:39

Az amerikai nagykövetet nem a kormánymédia személyes támadásai aggasztják, hanem az átszűrődő orosz propaganda
David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2023. január 6-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a hvg.hu David Pressman amerikai nagykövettel, amiből a legérdekesebb részek arra vonatkoznak, hogy mit gondol a politikus a magyar kormánymédia személyét ért támadásairól, és hogy milyen a magyar kormányhoz fűződő viszonya.

Mint mondja, észrevette, hogy szinte nincs nap, hogy ne érné támadás a kormányhoz kötődő médiában, ahol legszívesebben hazaküldenék. De optimista, azokból a tapasztalatokból, amiket a magyarokkal meglévő kapcsolatából merített.

Közölte: valóban „nagy a zaj” a kormány ellenőrzése alatt álló médiában, és fölvetődik a kérdés, ez mit jelent az amerikai–magyar kapcsolatok szempontjából. De szerinte ezek nem ellene, hanem az Egyesült Államok ellen irányuló támadások – és így is tekintik őket.

„Nem is igazán a személyes jellegű támadások aggasztanak bennünket a kormányzati médiában, hanem az ott átszűrődő orosz propaganda, s hogy onnan nem tudni meg, hogy Magyarország barátai és szövetségesei vagyunk”

– teszi hozzá az amerikai nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy ő lenne-e Orbán új közellensége, ahogy az egyik mérvadó külföldi újság fogalmazott, Pressman azt válaszolta, hogy ez nem igaz, és nem is áll a szándékában, hogy az legyen. Csak az utóbbi két hétben vagy fél tucat magyar miniszterrel beszélt, s az elhangzottak egyáltalán nem felelnek meg ennek a jelzőnek.

A nagykövet közölte: nem kérdés ugyanakkor, hogy az USA mostanság szókimondó a magyar kormánnyal való kapcsolatában, ám ez szerintük fontos barátként, és abban a helyzetben, amikor Putyin megtámadta Magyarország szomszédját. És a felelősségük problémásként és Amerika-ellenesként azonosítani a kormány ellenőrzése alatt álló médiában megjelenő igazán visszataszító Amerika-ellenes retorikát – tette hozzá.

Mint írtuk, már megérkezésekor a szokásosnál alacsonyabb szinten fogadta az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét, David Pressmant a magyar kormány, jelezve a kormány és Washington kölcsönös fenntartásait.

A főként nemzetközi és alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó Pressman korábban Madeleine Albright demokrata külügyminiszter tanácsadója is volt, emellett aktívan kiáll az emberi jogok védelméért. A homoszexuálisok jogegyenlőségének szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben. 2008-ban társalapítója volt a Not on Our Watch emberi jogi szervezetnek olyan hollywoodi világsztárok, mint Brad Pitt, George Clooney és Matt Damon társaságában. Az új amerikai nagykövetről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!