Ukrajnában betiltották az országot 2014 előtt vezető oroszbarát pártot

2023. február 21. – 19:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Betiltották Ukrajnában az országot a 2014-es „narancsos forradalom”-ig vezető, oroszbarát Régiók Pártját, miután kedden a közigazgatási fellebbviteli bíróság helyt adott az igazságügyi minisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) fellebbezésének.

A tájékoztatás szerint a 2014-es „narancsos forradalom” után Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán elnököt támogató párt minden vagyonát és pénzeszközét állami tulajdonba adják – arról nincs hír, hogy Janukovics fényűző rezidenciájának, „A korrupció múzeumá”-nak mi lesz a sorsa. A Régiók Pártja egyébként 2014 óta lényegében tetszhalott állapotban leledzett.

Az SZBU a bíróság előtt azzal érvelt, hogy a Régiók Pártja az Ukrajna elleni tavaly indított orosz invázió előtt is támogatta a Kreml politikáját, és nyilvánosan mentegette Kelet-Ukrajna egy részének elszakítását. A párt egykori elnökét, Viktor Janukovicsot távollétében egy kijevi bíróság 2019-ben hazaárulás vádjában bűnösnek találta, és 13 év szabadságvesztésre ítélte, 2022 decemberében pedig minden ukrajnai vagyontárgyát elkobozták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!