Lefoglalták a megbuktatott és elmenekült ukrán elnök, Janukovics minden vagyontárgyát

2022. december 15. – 10:34

Lefoglalták a megbuktatott és elmenekült ukrán elnök, Janukovics minden vagyontárgyát
Janukovics volt ukrán elnök egykori villája – Fotó: Nyilas Gergely / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Viktor Janukovics volt ukrán elnök minden vagyontárgyát lefoglalták közel kilenc évvel azután, hogy a Majdan-forradalom 2014-ben elűzte őt – áll a korrupcióellenes legfelsőbb bíróság (HACC) december 14-i közleményében.

A HACC azt írta, hogy közel 20 millió dollár becsült értékben foglalt le ingatlanokat a volt elnöktől, egyebek mellett számos mélygarázst, lakást és házat, és ebben a Mezhihirja rezidencia is benne volt, a politikus hatalmas birtoka, amelyen 140 hektáron golfpályák, mesterséges tavak, 50 méter hosszú, fahajónak álcázott fogadóterem és egyéb ingatlanok találhatók. Ez a terület – amelyről helyszíni riportban számoltunk be 2021 őszén – turisztikai látványosságként üzemelt Kijev teljes lerohanásáig. A nyilatkozat szerint az ingatlanok mellett 537 műalkotást, például festményeket és antik bútorokat is elkoboztak Janukovicstól – írja a The Kyiv Independent.

Az egykori politikus február 22-én menekült el Kijevből Oroszországba – olvasható a cikkben –, Vlagyimir Putyin orosz elnök később elismerte, hogy Moszkva segített neki a szökésben. 2019-ben Kijevben a távollétében lefolytatott perben 13 év börtönbüntetésre ítélték Janukovicsot, bűnösnek találták hazaárulásban, mivel megteremtette az előfeltételeket az orosz csapatok létszámának növelésére a Krím-félszigeten, így segítve elő annak annektálását. Bűnösnek találták továbbá „az Ukrajna elleni agresszív háborúban való bűnrészességben” is.

Vladiszlav Deviatko bíró azt mondta, Janukovics börtönbüntetése „abban a pillanatban kezdődik, amint őrizetbe veszik”. Janukovics hazaárulási pere 2017-ben indult, akkoriban úgy gondolták, hogy vélhetően Oroszországban él, ezért a vádak nincsenek rá különösebb hatással. Ukrajna lerohanása elején az Ukrainska Pravda online újság az ukrán hírszerzés meg nem nevezett forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy a Kreml egyik lehetséges forgatókönyve az, hogy a kijevi hatalomátvételi kísérlet során őt próbálják majd meg „Ukrajna elnökének” nyilvánítani.

Az ingatlant és környékét a közvélemény a „korrupció múzeumaként” emlegette kollégánk látogatásakor, aki a helyszínen úgy értesült, hogy legalább kétmilliárd dollárt költöttek néhány év alatt a 140 hektárra. Az állami terület egy részét a megbuktatott elnök csupán bérelte, majd a változékony ukrajnai széljárás szerint a bíróság hol elfogadta, hogy a területet privatizálták, hol nem. A sors fintora, hogy hivatalosan még 2021 őszén is az egykori elnök köreihez tartozó cég érdekeltségébe tartozott, formálisan a 2014-es forradalom után hét évvel sem államosították.

Janukovics egyébként donyecki bunyós srácból jutott egészen a hatalom csúcsáig, 2006-2007 között Ukrajna miniszterelnöke volt, 2010-ben választották elnökké, ez a tisztsége 2014-ig tartott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!