Biden már megérkezett Kijevből Lengyelországba

2023. február 20. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök már Lengyelországban van, idézte az állami PAP hírügynökség Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettest. A Reuters szerint Biden Przemyśl városba érkezett meg vonattal Kijevből.

A Fehér Ház az utolsó pillanatig titokban tartotta, hogy Biden hétfőn az ukrán fővárosba is elmegy, az eredeti nyilvános tervek szerint hétfő este repült volna az Egyesült Államokból Varsóba, egy kétnapos lengyelországi látogatásra. Biden Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozva többek között azt mondta, „a szabadság megfizethetetlen, érdemes küzdeni érte, ameddig csak kell”, és újból megerősítette Ukrajna támogatását az orosz agresszióval szemben.

A tervek szerint Kijevbe megy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is, aki hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt Varsóban. Morawiecki közös sajtótájékoztatójukon azt mondta, hogy a gazdasági és energetikai válság, az infláció visszaszorítása érdekében szükséges, hogy Ukrajna a szabad világ támogatásával legyőzze Oroszországot.

A varsói találkozón az újabb ukrajnai fegyverszállításokat is megvitatták, hogy „minél hamarabb beköszöntsön a béke” – mondta a lengyel kormányfő. Meloni emlékeztetett: országa a háború kezdetétől pénzügyi, katonai és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, amely továbbra is számíthat Róma támogatására. (Guardian, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!