A belarusz elnök új félkatonai egységeket akar felállítani

2023. február 20. – 22:57

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentette, hogy új fegyveres területvédelmi egységeket hoznak létre. Arról beszélt, hogy minden városban és településen létre kell hozni félkatonai alakulatokat területvédelmi feladatokra, kiegészítve az ország 45 ezer fős hadseregét „egy esetleges agresszió esetére”. Kijelentette, hogy minden belarusz férfinak meg kell tanulnia a fegyverhasználatot „családja és otthona védelmében”, ha erre szükség lenne.

Viktar Hrenyin védelmi miniszter szerint ez az új alakulat nagyjából 150 ezer önkéntesből fog állni, akiket felfegyvereznek, ugyanakkor megtartják polgári munkahelyüket. Hozzátette, hogy ez az alakulat békeidőben katonai tartalékként szolgálna, háborúban pedig gerillahadviselést folytatna.

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök 2023. február 17-én – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP
Alekszandr Lukasenko belarusz elnök 2023. február 17-én – Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik / AFP

Moszkva és Minszk szoros katonai kapcsolatokat ápol, Lukasenko országának területét is Oroszország rendelkezésre bocsátotta az Ukrajna elleni offenzíva tavaly februári megindításakor. Emellett közel 10 ezer orosz katona állomásozik Belarusz területén, és a két ország rendszeresen hajt végre közös hadgyakorlatokat.

Lukasenko legutóbb múlt hét végén találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és azt mondta, Belarusz készen áll a Szu-25-ös csatarepülők gyártására, ha az oroszok hajlandóak nyújtani egy kis technológiai támogatást. Akkor Lukasenko azt is mondta, hogy nem akarnak katonákat küldeni Ukrajnába, csak akkor ha a szomszédos ország megtámadja őket. (AP/MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!