Újabb, 5,2-es erősségű földrengés volt Törökországban

2023. február 18. – 22:27

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb, 5,2-es erősségű földrengés rázta meg szombaton Törökországot – közölte az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) az MTI beszámolója szerint.

A rengés 10 kilométer mélyen, a 376 ezer lakosú Kahramanmaras várostól 54 kilométerre északnyugatra történt. A török katasztrófaelhárítás szerint a földrengés 20 óra 31 perc tájban történt, és tíz másodpercig tartott. A földmozgást a közeli Adiyamanban és Gaziantepben is lehetett érezni. Károkról egyelőre nem érkeztek jelentések.

Február 6-án két, 7,7-es, illetve 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Kahramanmaras tartományt. A földmozgás tíz törökországi tartományban és Szíriában okozott károkat. A halálos áldozatok száma mostanra meghaladta a 46 ezret, és bár még 12 nappal az első földrengés után is találtak túlélőket, erre egyre kisebb az esély: 5-7 nap után már csak nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között, ennél hosszabb ideig már csak akkor tud valaki túlélni a romok alá szorulva, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut.

A túlélést a hideg időjárás is nehezíti a térségben, a Magyarországra múlt hétvégén visszatérő mentőcsapatok beszámolói szerint a körülmények katasztrofálisak: nincs világítás, vízellátás, a túlélők sátrakban és üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, tábortüzeknél melegednek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!