12 nappal a földrengés után három embert mentettek ki a romok alól Törökországban

2023. február 18. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

296 órával a földrengés után három ember, köztük egy gyerek került elő élve a romok alól Törökországban – jelentette a TRT török állami televízió szombaton.

A felvételeken látható, ahogy a mentőcsapat tagjai hordágyon viszik a törmelékek alól kimentett férfit és nőt a készenlétben várakozó mentőautókhoz, miközben az orvosok már kezelésbe vették a kimentett gyereket. Egyelőre nem tudni többet a túlélőkről, azonnal kórházba szállították őket – írja az MTI.

5-7 nap után már csak nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között, ennél hosszabb ideig már csak akkor tud valaki túlélni a romok alá szorulva, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut. A túlélést a hideg időjárás is nehezíti a térségben, a Magyarországra múlt hétvégén visszatérő mentőcsapatok beszámolói szerint a körülmények katasztrofálisak: nincs világítás, vízellátás, a túlélők sátrakban és üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, tábortüzeknél melegednek.

Mentők dolgoznak egy összedőlt épületnél a törökországi Antakya városában 2023. február 18-án – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters
Mentők dolgoznak egy összedőlt épületnél a törökországi Antakya városában 2023. február 18-án – Fotó: Maxim Shemetov / Reuters

Az AFAD török katasztrófavédelmi hatóság pénteki közleménye szerint több mint 40 ezer fős, helyi és külföldi alakulatokból álló csapat kutatja folyamatosan az összedőlt épületek törmelékeit túlélők után kutatva.

A 7,8-as erősségű földrengés áldozatainak száma szombaton átlépte a 45 ezret, noha a szíriai halálozások száma néhány napja 5800 körül stagnál. A sebesültek száma meghaladja a százezer főt; Törökországban mintegy 264 ezer lakás dőlt össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!