Egy héten belül elkezdődhetnek a tárgyalások a gabonamegállapodás meghosszabbításáról

2023. február 17. – 10:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy héten belül megkezdődnek a tárgyalások a gabonamegállapodás meghosszabbításáról, amely lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által blokád alá vett kikötőkből – közölte pénteken egy magas rangú ukrán tisztviselő.

„A gabonafolyosó meghosszabbításáról szóló tárgyalások egy héten belül megkezdődnek, meg fogjuk hallgatni az összes fél álláspontját. Úgy gondolom, hogy a józan ész győzni fog, és a megállapodás meghosszabbításra kerül” – mondta Jurij Vaskov ukrán infrastrukturális miniszterhelyettes a kijevi gabonakonferencián.

A Reuters beszámolója szerint Vaskov azt is mondta, hogy nyomást gyakorolnak Oroszországra, hogy be is tartsák a gabonamegállapodást. „Látjuk, hogy az ellenség új feltételeket kezd felállítani” – tette hozzá.

Oroszország és Ukrajna tavaly nyáron megállapodást kötött az ENSZ-szel és Törökországgal az ukrán tengeri agrárexport részleges helyreállításáról. Ennek értelmében Ukrajna három, az öt hónapja tartó háború alatt ukrán ellenőrzés alatt maradt kikötőjéből, Odesszából, valamint az Odessza közelében lévő, kisebb kapacitású Csornomorszkból és Juzsnéből indulhatnak újra a búzát és más gabonaféléket szállító teherhajók.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!