Több mint 30 ezer Wagner-zsoldos halhatott vagy sérülhetett már meg az amerikaiak szerint

2023. február 17. – 23:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai kormány szerint a Wagner zsoldoscsoport háborús vesztesége már több mint 30 ezer lehet, nagyjából 9 ezren eshettek el – írja a CNN. John Kirby, az USA nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerint ennek a 9 ezernek a fele december közepe óta halhatott meg, és a decemberben elesettek 90 százaléka orosz börtönökből lehetett toborozva.

A brit hírszerzés pénteki jelentése szerint az invázió kezdete óta akár 60 ezer orosz katona is eleshetett, az orosz börtönökben toborzott Wagner-zsoldosoknál a veszteség arányát a britek 50 százalékosra teszik. Az orosz oldalon nagyjából 175-200 ezres veszteséget saccolnak, amibe az elesettek és a sérültek is beleszámítanak.

A Wagner-zsoldosok jelentős veszteségeket szenvedtek Bahmut környékén, ahol heves csaták dúlnak. Az oroszok ugyan lassan, de araszolnak a város felé, de Kirby szerint nem egyértelmű, hogy be is tudják venni. A szóvivő szerint ha be is veszik, nem mennek sokra, vele, nincs nagy stratégiai jelentősége. Kedden a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is azt mondta, hogy nem biztos, hogy beveszik Bahmutot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!