Amerikai képviselők Bidennek: Küldjön F-16-osokat Ukrajnába

2023. február 17. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok képviselőházának demokrata és republikánus tagjaiból álló öttagú csoportja csütörtökön levélben kérte Joe Biden elnököt, hogy küldjön F-16-os vadászgépeket Ukrajnának, mert mint érvelnek, azok segítségével meghatározó előnyre tehetnek szert az ukrán légtér ellenőrzésében.

Az F-16-osok vagy hasonló, negyedik generációs vadászrepülőgépek rendkívül rugalmas eszközt biztosítanának Ukrajnának, amelyen keresztül orosz rakétákat és drónokat háríthat el, illetve megvédheti az ország szárazföldi erőit az oroszok ellen folytatott harc közben.

Bár az Egyesült Államok elnöke korábban egyértelműen nemet mondott a vadászgépeket érintő újságírói kérdésre, később úgy módosította álláspontját, hogy beszélni fog a kérdésről Zelenszkij elnökkel.

Ukrajna már a háború első szakaszában kérte nyugati szövetségeseit, hogy bocsássák rendelkezésére vadászgépeik egy részét, Ben Hodges, aki 2014 és 2018 között az európai amerikai erők parancsnoka volt pedig azt jósolta, hogy amennyiben a nyugat eleget tesz a kérésnek, Ukrajna egy éven belül megnyerheti a háborút.

Az amerikai képviselőcsoport Politico birtokába jutott levelében azzal érvel, hogy az F-16-osokra, vagy más, alkalmas vadászgépekre vonatkozó döntést gyorsan meg kell hozni, mert a pilóták kiképzéséhez idő kell. Erről egyébként a napokban a Deutsche Wellének nyilatkozott az Ukrán Légierő szóvivője, Jurij Ihnat is, aki elmondta, hogy országa legfiatalabb harcirepülőgépe a kilencvenes évek elejéről származó Szu-25-ös, amely sok esetben idősebb, mint a pilóták akik vezetik.

Ukrajna néhány nappal ezelőtt hivatalosan is kért F-16-osokat Hollandiától, és Zelenszkij tanácsadója szerint csak idő kérdése, hogy az eszkalációtól tartó szövetségesek ebben is segítséget nyújtanak az egy éve megtámadott országnak.

A Lockheed Martin által eddig kétezer példányban legyártott, negyedik generációs F-16-os sokoldalú és világszerte elterjedt típus, amely valóban jelentős előrelépés volna az ukrán hadsereg számára, ugyanakkor több szakértő szerint az orosz haditechnikához szokott ukrán pilóták kiképzése több hónapig tarthat, mert a gép fegyverrendszereinek kezelése egészen másfajta tudást igényel. Ezen felül biztosítani kell a gép műszaki kiszolgálását, és a fel-, illetve leszállásához szükséges, az ukrán repülőtereken találhatónál hosszabb kifutópályákat is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!