Háborúellenes Insta-poszt miatt rendőrök mentek a 20 éves orosz lányért

2023. február 16. – 07:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 20 éves orosz diáklányt háborús Instagram-posztok miatt vett házi őrizetbe az orosz rendőrség, több év börtönt is kaphat, írja a BBC. Oleszja Krivszova lábára nyomkövetőt helyeztek, nem telefonálhat, nem internetezhet.

Azért rontottak rá a rendőrök az otthonában, mert a putyini Oroszország által indított háborúról posztolt az Instagramon. Felrakott például egy sztorit a krími híd elleni – vélhetően ukrán – szabotázsakcióról, „reflektálva arra, hogy az ukránok mennyire örültek a történteknek”.

„Éppen anyámmal beszéltem telefonon – emlékszik vissza –, amikor hallottam, hogy nyílik a bejárati ajtó. Rengeteg rendőr jött be. Elvették a telefonomat, és azt kiabálták, hogy feküdjek a földre.”

Krivszovát terrorizmus igazolásával és az orosz fegyveres erők lejáratásával vádolják. Akár tíz év börtönt is kaphat. Nem gondolta, hogy internetes posztjai miatt ekkora büntetés járhat neki. „Láttam beszámolókat őrült oroszországi ítéletekről, de nem foglalkoztam vele.”

Felkerült Oroszország hivatalos, terroristákat és szélsőségeseket felsoroló listájára. „Amikor rájöttem, hogy ugyanarra a listára kerültem, mint az iskolai lövöldözők és az Iszlám Állam tagjai, őrültségnek tartottam.”

Az eset után az egyik lábára Vlagyimir Putyin orosz elnököt pókként ábrázoló tetoválást csináltatott, orwelli felirattal: „A Nagy Testvér figyel téged.”

Az egyetemi diáktársai között vannak a feljelentői, akik egy chatcsoportban beszélték meg, hogy először megpróbálják lejáratni őt, majd inkább arra jutottak, hogy feljelentik, mert „csírájában kell elfojtani” az ilyesmit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!