Joe Biden szerint békés célokra használhatták a lelőtt azonosítatlan repülő tárgyakat

2023. február 16. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök is megszólalt a fél világot izgalomban tartó azonosítatlan tárgyak ügyében, amiket az elmúlt napokban lőttek le Észak-Amerika felett. Összesen három repülő eszközt lőttek le amerikai vadászgépek, és mindenki csak találgatja, hogy mire használták őket. A Fehér Ház sietett leszögezni, hogy nem földön kívüli eredetű tárgyakról van szó. Még rejtélyesebbé tette az egészet, hogy mindez a feltételezett kínai kémballonok észlelése és lelövése után történt.

Joe Biden most arról beszélt, hogy nagy valószínűséggel magáncégekhez vagy kutatóintézetekhez kapcsolódnak a lelőtt tárgyak, és úgy tűnik, hogy nem kémkedésre, hanem békés célokra használták őket. Az amerikai elnök szerint semmi nem utal rá, hogy a most lelőtt eszközöknek közük lenne a kínai kémprogramhoz. Hozzátette: nem akar új hidegháborút Kínával, de nem fog bocsánatot kérni azért, mert megvédte az amerikai légteret.

Hétfőn megtalálták a korábban lelőtt kínai légballon szenzorait és egyéb alkatrészeit az Atlanti-óceánban, Dél-Karolina partjainál. Az amerikaiak álláspontja szerint a roncsok is azt bizonyítják, hogy a légballon alkalmas volt a kémkedésre. A pekingi vezetés viszont azzal védekezik, hogy csupán egy meteorológiai megfigyelésekre használt civil eszköz volt, ami véletlenül sodródott az Egyesült Államok fölé.

Azzal, hogy miért használhatnak a kínaiak kémballonokat, ebben a cikkben foglalkoztunk.

(Sky News)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!