Orosz külügyminiszter: A nyugati politikusok hazudnak az Északi Áramlat csöveinek felrobbantásáról

2023. február 15. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugati politikusok ugyanúgy hazudnak Oroszországnak az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásáról, ahogy ezt korábban a minszki megállapodásokkal és a végrehajtásukkal kapcsolatban tették – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz parlament alsóházában, amikor a kormányóra keretében szerdán felszólalt.

Elmondta, hogy Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande francia exkormányfő „cinikus beismerést” tett, miszerint csak időnyerés végett volt szükség az ENSZ Biztonsági Tanácsa által az ukrajnai rendezés alapjaként jóváhagyott minszki csomagra, azért, hogy így lehetővé tegyék Kijev számára katonai képességek kiépítését.

„Egyszerűen fogalmazva, mindenki hazudott nekünk: ahogy most is hazudnak, eltitkolva az igazságot az Északi Áramlatok elleni terrortámadásokról” – mondta a tárcavezető.

Az Északi Áramlat négy csővezetéke 1200 kilométer hosszan húzódik a Balti-tenger alatt. A négy vezetékből a 2011-ben átadott Északi Áramlat 1 működött ténylegesen; két oroszországi terminálból szállította a földgázt Észak-Németországba.

A vezetékek összesen négy, már használaton kívüli csövénél szeptember 27-én észleltek robbanásokat (az eseményeket ebben a cikkben rekonstruáltuk). A robbanásokról annyi már kiderült, hogy nem baleset, hanem szabotázs eredményezte őket, azonban a vizsgálat jelenleg is zajlik, előzetes eredményeit pedig hétpecsétes titokként őrzik.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!