Napi 800 katonát veszíthet az orosz hadsereg, miközben egyre inkább bekerítik Bahmutot

2023. február 12. – 11:21

frissítve

Napi 800 katonát veszíthet az orosz hadsereg, miközben egyre inkább bekerítik Bahmutot
Ukrán katonák a frontvonalban lévő Bahmut közelében 2023. február 9-én – Fotó: Jevhen Titov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Silvio Berlusconi röviden elemezte az ukrajnai helyzetet, miután vasárnap leadta szavazatát az olasz helyhatósági választáson.

„Ha én lettem volna a miniszterelnök, soha nem mentem volna el Zelenszkijhez tárgyalni, mert láthatjuk, miként pusztul el az országa, hogyan mészárolják le a katonáit és a polgári lakosságot.

Elég lett volna annyi, hogy abbahagyja a Donbasz két autonóm köztársaságának támadását, és mindez nem történt volna így,

emiatt nagyon-nagyon rossz a véleményem ennek az úrnak a tevékenységéről” – mondta a Forza Italia elnöke. A nyilatkozatot lényegében minden párt – a Forza Italia szövetségesei is – elítélte, Berlusconi pártja pedig közleményben próbálta megmagyarázni elnöke mondatait, így:

„Soha nem volt kétséges, hogy Berlusconi elnök támogatja Ukrajnát. Csak aggodalmát fejezte ki, hogy elkerülhető legyen a további mészárlás és a háború emiatti súlyos eszkalálódása. Berlusconi mindig is támogatta a kormánytöbbség, a NATO, Európa és az USA álláspontját” – áll a Forza Italia közleményében.

(ANSA)

Zelenszkij ukrán elnök pártja, A Nép Szolgája párt frakciója olyan törvénymódosításokat készített elő, amelyek lehetővé teszik, hogy hadiállapot idején katonát nevezzenek ki védelmi miniszternek – mondta Marjana Bezuhla, a nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottság alelnöke vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. A tervezet szerint ez csak a hadiállapot idejére vonatkozna.

A javaslat összefüggésben lehet azokkal az információkkal, amelyek szerint leváltanák Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, a helyére pedig Kirilo Budanov dandártábornokot, a védelmi tárca hírszerzési főigazgatóságának vezetőjét neveznék ki. 2018 óta az ukrán jogszabályok szerint csak civil lehet védelmi miniszter, de civilnek számítanak a már leszerelt, korábbi katonák is.

Több mint egy órán keresztül adott interjút a CNN riporterének a Wagner-csoport két, Ukrajnában elfogott zsoldosa. Az alakulatról nagyon sok hír jelent meg az elmúlt hónapokban, a CNN-nek nyilatkozó férfiakat is börtönökben toborozta az orosz magánhadsereg.

Egyiküknek fél éves katonai szolgálatért cserébe engedték el az emberölésért kiszabott büntetése hátralevő tíz évét. Azt mondták, hogy úgy tudják, csak a másodvonal biztosítására mentek, megdöbbentek, amikor kiderült, hogy az első sorban kell harcolniuk, valamint azt sem tudták, hogy ukrán katonák lesznek a front túloldalán. Arra számítottak, hogy lengyel, esetleg német zsoldosokkal kell majd szembenézniük egy üres Ukrajnában.

Bővebben a két egykori zsoldos beszámolóiról ebben a cikkünkben.

Szombat éjjel felrobbantották a Bahmut és Konsztantinovka közötti hidat – derül ki a Stugna UA Twitter-oldalról. Az, hogy az oroszok vagy az ukránok robbantottak, nem világos.

Bahmutot nyár óta ostromolja sikertelenül az orosz hadsereg. Január eleje óta megpróbálják bekeríteni a várost, ami körül most már három oldalon orosz csapatok állnak. Bahmutot két út köti össze az ukrán kézben tartott területekkel, az egyik közülük ez volt, amit most felrobbantottak.

(Liveuamap)

Karbantartási és egyéb problémákkal járna F–16-os vadászgépek leszállítása Ukrajnának – mondta Andrzej Duda lengyel államfő a BBC-nek adott interjújában, amit az MTI szemlézett. Az elnök szerint Lengyelország is szűkében van a korszerű F–16-os vadászgépeknek.

Ukrajna hónapokig lobbizott az őt támogató nyugati államoknál, hogy azok a korábban nekik szállított rakéták és drónok után tankokkal is támogassák az ukrán hadsereget. Mikor erről döntés született, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal arról kezdett el beszélni, hogy a háborúzáshoz vadászrepülőgépekre is szükségük lenne.

A döntésben meghatározó lesz Ukrajna két fontos szövetségesének, Nagy-Britanniának és Lengyelországnak az álláspontja, de egyelőre mindkét ország kivár. Duda a BBC-nek azt mondta: nagyon bonyolult technikai szervizháttér kell ezeknek a repülőknek, ami miatt nagyon nehézkes a telepítésük. Duda szerint a repülőgépek szállításáról egyébként is szövetségi szinten, a NATO-ban kellene dönteni.

(MTI)

A háború kezdete óta a legnagyobb veszteségeit szenvedte el az orosz hadsereg az elmúlt napokban – írja vasárnapi jelentésében a bit védelmi minisztérium. Számításuk szerint az előző héten átlagosan napi 824 főt veszítettek az oroszok, ami négyszer annyi, mint amennyit június és július között veszítettek.

Az oroszok veszteségeinek szerintük sok oka van, az egyik a frissen besorozott katonák tapasztalatlansága, a másik a rossz koordináció. Ezzel párhuzamosan az utóbbi időszakban az ukránok is sok embert veszítettek, de közel sem ennyit.

(Guardian)

Az ukrán hadsereg vasárnap reggeli közleménye szerint visszavertek több orosz támadást Bahmut közelében. Az oroszok északról és délről is megpróbálják bekeríteni a várost, az ukránok szerint azonban ezeket a támadásokat most még vissza tudták verni.

Vörössel az oroszok által elfoglalt területek – Kép: Liveuamap.com
Vörössel az oroszok által elfoglalt területek – Kép: Liveuamap.com

A liveuamap.com térképe szerint Bahmutot már három oldalról körülvették az oroszok, most pedig megpróbálják a városból nyugatra kivezető utakat is elfoglalni. A brit hírszerzés már egy hete arról írt, hogy Bahmutot egyre inkább elszigetelik az oroszok, és a környéken taktikai előnybe kerülnek.

(Liveuamap)

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Csoport nevű zsoldoshadsereg vezetője egy Telegramon bejelentette, hogy a csapataik elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Kraszna Hora nevű falut. Prigozsin egy videót is feltöltött, amelyen a Wagner katonái a település táblájánál pózolnak. A békeidőben 600 fős Kraszna Hora jelentőségét az adja, hogy tőle délre fekszik Bahmut, amelyet az oroszok hónapok óta ostromolnak.

A környéken január eleje óta nagyon intenzívek a harcok, korábban heteken keresztül folyt az öldöklés a Kraszna Horától északra fekvő Szoledar városáért. Mostanra úgy néz ki, azt a települést sikerült elfoglalni, Kraszna Hora volt a következő.

Az oroszok délről és északról is megpróbálják bekeríteni a nyár óta ostromolt Bahmutot, Kraszna Hora elfoglalásával eggyel közelebb kerülnek ehhez. Az ukránok nem erősítették meg, hogy kivonultak volna a faluból, annak a közelében valószínűleg még folytatódni fognak a harcok.

(Guardian)

  • Robbanások voltak Melitopolban, az oroszok drónnal is támadták Ukrajnát
  • 35 ország kitiltaná az orosz és belarusz sportolókat a párizsi olimpiáról
  • Herszont lőtték az orosz csapatok
  • Az orosz Wagner zsoldoscsoport tulajdonosa szerint évekig eltarthat a háború
  • Moszkva szerint csak Biden bölcsességén múlik az orosz-ukrán béketárgyalás létrejötte
  • Több ukrán hőerőművet is találat ért a dróntámadásokban
  • Macron elvenné Putyin Becsületrendjét

A szombati nap híreit ide kattintva olvashatja el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!