A csillagok alapján tájékozódva szökött Párizsba az orosz újságíró, aki az állami tévében tiltakozott a háború ellen

2023. február 10. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi főhadiszállásán beszélt pénteken meneküléséről Marina Ovszjannyikova orosz televíziós újságírónő, aki tavaly márciusban azzal vált ismertté, hogy élő adásban tartott fel egy, a háború leállítását követelő plakátot. Mint kiderült, a szökése nem volt egyszerű menet, le kellett vágnia magáról egy házi őrizete miatt kapott elektronikus nyomkövetőt, a határig összesen hét járművet fogyasztottak el, és éjszaka, a határőrök lámpái elől bujkálva, egy erdőbe menekülve sikerült elhagynia az országot.

A 44 éves Ovszjannyikova elmondta, hogy Oroszországot annak ellenére is a hazájának tekintette, hogy azt szerinte bűnözők irányítják, de kénytelen volt távozni, mert máskülönben börtönbe került volna. Azóta különböző óvóhelyeken él a lányával Franciaországban, de mint mondta, természetesen félti az életét, és az oroszországi ismerősei is rendszeresen kérdezik tőle, hogy a novicsokot, a polóniumot vagy az autóbalesetet preferálja. Ezek ugye mind az orosz titkosszolgálathoz kapcsolódó módszerek, amikor valakit el akarnak tenni láb alól.

Az orosz újságíró azt is elmondta, hogy nagyon nehéz gyerekkora volt, csecsenföldi otthonát az ott zajló háborúkban rombolták le – ez motiválta őt arra, hogy felszólaljon az ukránok mellett. A vele szembeni kritikákra reagálva azt is elmondta, hogy valóban évekig cinkosa volt az orosz állami propagandának, mert inkább a mindennapokra, a családjára és a barátaira fókuszált, de a háború sokkja már túl sok volt neki.

Marina Ovszjannyikova és az RSF-et vezető Christophe Deloire a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Joel Saget / AFP
Marina Ovszjannyikova és az RSF-et vezető Christophe Deloire a pénteki sajtótájékoztatón – Fotó: Joel Saget / AFP

Ovszjannyikova tavaly márciusban a Pervij Kanal orosz csatornánál az esti híradó élő adásában a műsorvezető háta mögött tartott fel egy, a háború leállítását követelő plakátot, amelynek szövege arra is felszólította a nézőket, hogy ne higgyenek a propagandának és a hazugságoknak. Az eset után Ovszjannyikovát előállították, de hosszas kihallgatás után akkor még csak pénzbírsággal sújtották.

Az akciója után Németországba költözött, és a Die Welt című német lapnál kapott állást oroszországi és ukrajnai ügyek tudósítójaként. Júliusban viszont hazatért Moszkvába, hogy küzdjön két kiskorú gyerekéért, akiket a volt férje el akar venni tőle, emellett pedig ismét felszólalt Putyin ellen, a Kreml közelében tartott fel egy transzparenst, melyben gyilkosnak nevezte az orosz elnököt. Ez vezetett végül a letartóztatásához, amelyből ősszel megszökött. Az RSF-et vezető Christophe Deloire pénteken azt mondta, hogy az újságíró szökését a legnagyobb, a berlini falat kijátszó szökésekkel lehet egy lapon emlegetni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!