Több mint 14 órás kihallgatás után került elő az orosz állami tévécsatorna őrizetbe vett szerkesztője, 30 ezer rubelre bírságolták meg

2022. március 15. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Marina Ovszjannyikova hétfőn a híradó élő adását akasztotta meg háborúellenes üzenettel, a független Meduza nevű lap szerint azonban nem a tévés akciója miatt kapta az átszámítva durván 95 ezer forintos büntetést, hanem az előre felvett videója miatt, amelyről ebben a posztban írtunk részletesen. Ovszjannyikova a videóban arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt háborúellenes tüntetéseken, és követeljék a háború végét.

Az orosz lap szerint a szerkesztő azért kapta a bírságot, mert engedély nélkül szervezett tömegtüntetést. A BBC cikke szerint a nő nem vallotta magát bűnösnek. Az egyelőre nem világos, hogy Ovszjannyikova ellen másik ügy is folyik-e, de korábban voltak olyan aggályok, hogy egy újonnan bevezetett törvény értelmében akár 15 évet is kaphat, amiért „álhíreket” terjesztett.

A nő ügyvédje kedden délután egyébként a CNN-nek azt mondta, hogy a hétfői tiltakozása óta próbálta elérni Ovszjannyikovát, de még nem sikerült neki. A hollétéről végül akkor kaptak információt a jogi képviselői, amikor az orosz médiában feltűnt egy, a meghallgatáson készült kép róla. A szerkesztő a tárgyalás után elmondta, több mint 14 órán át hallgatták ki anélkül, hogy bárkit értesíthetett volna arról, hogy mi történik vele.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden „huliganizmusnak” minősítette a tiltakozását. „Ami ezt a hölgyet illeti, ez huliganizmus” – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy a csatorna és az illetékesek már foglalkoznak az üggyel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!