A „rusztalanítás” jegyében 19 millió orosz könyvet vontak ki Ukrajna könyvtáraiból

2023. február 7. – 10:41

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna tavaly novemberig mintegy 19 millió példányban vont ki könyvtáraiból szovjet időkből származó vagy orosz nyelvű könyveket, mondta Jevhenyija Kravcsuk, az ukrán parlament humanitárius és információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője. A Reuters jelentése szerint a 19 millió könyvből 11 millió orosz nyelvű volt. Olyan ukrán nyelvű könyveket is eltávolítottak, amelyek a szovjet korszakból származnak, derül ki a parlament honlapján közzétett nyilatkozatból.

A kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem M. Makszimovics Tudományos Könyvtára, ami 2022. október 10-én az orosz csapatok által a fővárosra mért rakétacsapás következtében rongálódott meg – Fotó: Yevhen Kotenko/ Ukrinform/NurPhoto/AFP
A kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetem M. Makszimovics Tudományos Könyvtára, ami 2022. október 10-én az orosz csapatok által a fővárosra mért rakétacsapás következtében rongálódott meg – Fotó: Yevhen Kotenko/ Ukrinform/NurPhoto/AFP

Miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, Ukrajna a „rusztalanítás” jegyében elkezdte korlátozni az orosz könyvek használatát. Ez a folyamat felgyorsult azután, hogy Oroszország tavaly február 24-én támadást indított az ország ellen. A kijevi hatóságok ezzel ellensúlyozni akarják azt a politikát, amely álláspontjuk szerint évszázadok óta elnyomta az ukrán identitást. Kravcsuk szerint az ukrajnai könyvtárakban nagyon aránytalan az orosz és ukrán nyelvű könyvek aránya, ezért „minél hamarabb meg kell újítani a forrásokat és ukrán nyelvű könyveket kell vásárolni”. Az ukrajnai könyvtárakban található könyvek mintegy 44 százaléka orosz nyelvű, a többi ukrán vagy az Európai Unió országainak nyelvein van.

Az ukrán az ország egyetlen hivatalos nyelve. A lakosság mintegy fele beszél többnyire vagy kizárólag ukránul, és mintegy 30 százalék beszél többnyire vagy kizárólag oroszul – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet 2019-es felméréséből. Az orosz és az ukrán egyaránt keleti szláv nyelv, de míg az ukránok többsége beszél oroszul, az ukrán nyelvet nem ismerő oroszok nehezen értik meg azt. Az orosz nyelv közben még mindig nagy szerepet játszik az üzleti életben, a kultúrában és a médiában. Sok városban, köztük Kijevben is széles körben beszélik, bár az orosz nyelv használatát egyre inkább korlátozzák. A jogszabályok kötelezik a vállalkozásokat és más intézményeket az ukrán nyelv használatára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!