Volt Wagner-zsoldos: Összeterelték azokat, akik nem akartak harcolni, és az újonnan érkezők szeme láttára lelőtték őket

2023. január 31. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút adott a CNN-nek Andrej Medvegyev, aki állítása szerint az orosz magánhadsereg, a Wagner-csoport zsoldosa volt, de az Ukrajnában átélt borzalmak miatt dezertált, és Norvégiába szökött. A 26 éves orosz férfit a norvég hatóságok őrizetbe vették. Történetéről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Medvegyev Oslóból beszélt a CNN-nek, miután átkelt az orosz–norvég zöldhatáron egy merész disszidálás során. Elmondása szerint „legalább tízszer” megúszta a letartóztatást, és kitért az orosz határőrök golyói elől is. Azt mondta, egy befagyott tavon kelt át Norvégiába, és elmondása szerint fehér öltözetet viselt, hogy beleolvadjon a környezetébe.

Azt mondta, korábban az orosz hadseregben szolgált, majd tavaly nyáron önkéntesként csatlakozott a Wagnerhez. Alig tíz nappal a szerződése aláírása után máris Ukrajnába küldték, ahol Bahmut közelében teljesített szolgálatot. Állítása szerint közvetlenül a Wagner alapítóinak, Dmitrij Utkinnak és Jevgenyij Prigozsin oligarchának jelentett.

Medvegyev azt állította, hogy a Wagner harcosait gyakran kevés útmutatással küldték harcba, a vonakodó újoncokkal pedig kegyetlenül bántak. „Összeterelték azokat, akik nem akartak harcolni, és az újonnan érkezők szeme láttára lelőtték őket” – állítja. „Hoztak két foglyot, akik nem voltak hajlandók harcolni, és mindenki szeme láttára lelőtték őket, ezután a holttestüket eltemették a lövészárkokban” – mondta.

Szerinte a Wagner-alakulatoknak nem volt megfelelő stratégiájuk, a csapatok menet közben találták ki a terveket. „Egyáltalán nem volt taktika. Csak jelentéseket kaptunk az ellenség helyzetéről... Nem voltak határozott parancsok arról, hogy mit kell tennünk. Csak megterveztük, hogyan fogunk eljárni, lépésről lépésre. Ki fog tüzet nyitni, milyen váltásaink lesznek... Hogy mindez hogyan fog alakulni, az a mi problémánk volt” – mondta.

A CNN-nek elmondta, hogy ukrajnai bevetésének hatodik napján már tudta, hogy nem akar oda visszatérni, miután szemtanúja volt annak, hogy „a csapatok ágyútöltelékké váltak”. Állítása szerint kezdetben tíz ember parancsnoka volt, de ez a szám nőtt, miután foglyok is csatlakozhattak hozzájuk. „Egyre több volt a holttest, és egyre több és több ember érkezett. Végül rengeteg ember volt a parancsnokságom alatt – mondta. – Nem tudtam megszámolni, hányan voltak. Folyamatosan keringtek. Holttestek, újabb foglyok, újabb holttestek, újabb foglyok.”

A CNN kiemeli, hogy nem tudta független forrásból ellenőrizni Medvegyev beszámolóját, és a Wagner sem válaszolt a megkeresésükre.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!