Lukasenko szerint Ukrajna megnemtámadási szerződést kötne Belarusszal

2023. január 24. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Lukasenko belarusz államfő állítása szerint az ukránok felajánlottak nekik egy megnemtámadási paktumot – ezt a helyi állami hírügynökség közölte. Lukasenko egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen azt mondta, hogy

„Azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot.”

Majd a Putyin közeli szövetségesének számító elnök hozzátette: Ukrajna területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek az a céljuk, hogy destabilizálják Belaruszt.

 Putyin orosz elnök és Lukasenko belarusz államfő 2022 decemberében – Fotó: Alexey Danichev / MTI / AP / Szputnyik
Putyin orosz elnök és Lukasenko belarusz államfő 2022 decemberében – Fotó: Alexey Danichev / MTI / AP / Szputnyik

Kijev részéről egyelőre nem érkezett semmilyen reakció. Ukrajnában korábban arról beszéltek, hogy Putyin felhasználhatja a szomszédos Belaruszt egy újabb, északi irányból indított támadáshoz. A Kreml nem kommentálta, hogy Lukasenko megvitatta-e Putyinnal az állítólagos ajánlatot. Minszk tavaly február 24-én engedélyezte Moszkvának, hogy belarusz területeken keresztül csapatokat küldjön Ukrajnába, saját csapatai azonban eddig nem harcoltak a háborúban.

(Reuters, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!