Kínai szakértő: Ötből négy kínai már átesett a betegségen, ezért nem valószínű egy új Covid-hullám

2023. január 21. – 21:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kicsi a valószínűsége a koronavírus újabb hullámának a következő két-három hónapban Kínában, mivel a lakosság 80 százaléka már átesett a fertőzésen – írta szombaton Vu Cunju, az ország járványügyi hivatalának élén álló epidemiológus a Weibo közösségi oldalon.

Kína csütörtökön hivatalosan is közölte, hogy az ország túl van a fertőzési csúcson, a klinikákon, sürgősségi osztályokon a kritikus állapotban lévő betegek száma csökken, írja a Reuters. A kínai zéró-Covid-politika megszüntetése után egy hónappal, vagyis január 12-ig a kormányzati adatok szerint közel 60 ezer fertőzött halt meg a kórházakban. Egyes szakértők szerint azonban ez a szám valószínűleg jóval alulbecsüli a valódi számokat, mivel nem számolták bele azokat, akik otthonukban halnak meg, és sok orvos is vonakodott a halál okaként a koronavírust megnevezni. Közben a járvány több városban is túlterhelte a kórházi intenzív osztályokat, és a krematóriumok is alig bírták kapacitással a rengeteg holttestet.

Elképzelhető, hogy Vu Cunju nyilatkozata megnyugtatni igyekszik az aggódókat, akik a kínai holdújév alatti újabb, vidéki területeken kitörő hullámtól tartanak. Ilyenkor kínaiak százmilliói kelnek útra országszerte, kihasználva a közelmúltban bevezetett enyhítéseket.

Januárban több mint ezer közösségimédia-fiókot függesztettek fel Kínában, amiért azok kritizálták az országot vezető Kínai Kommunista Párt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú politikáját és intézkedéseit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!