A zéró-Covid-politikát kritizáló közösségimédia-fiókokat függesztettek fel Kínában

2023. január 7. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint ezer közösségimédia-fiókot függesztettek fel Kínában, amiért azok kritizálták az országot vezető Kínai Kommunista Párt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorú politikáját és intézkedéseit – írja az AP.

Az országban népszerű közösségi oldal, a Sina Weibo 12 854 darab ügyet tárt fel, amelyek főleg olyan online támadásokról szóltak, amiket a felhasználók szakértők, tudósok és egészségügyi dolgozók ellen követtek el. A vizsgálatok után a platform 1120 fiókot függesztettek fel ideiglenesen vagy végleg. A Sina Weibot működtető vállalat közleményt adott ki a felfüggesztésekkel kapcsolatban, amiben azt írták, hogy továbbra is azon dolgoznak, hogy megtisztítsák az oldalt az illegális tartalmaktól, és céljuk, hogy a felhasználók számára egy harmonikus, befogadó online közeget teremtsenek.

A kormányzó párt zéró-Covid-politikája az országban nagy fokú feszültséget szított, tavaly novemberben emberek ezrei az utcán tüntettek, ahol nyíltan fogalmazták meg kritikájukat a Kínai Kommunista Párttal kapcsolatban. A központi vezetés végül tavaly ősszel enyhíteni kezdett a szigorú korlátozásokon, amelynek következtében a vírus azonnal terjedni kezdett az alacsonyan átoltott kínai lakosságban, és mostanra több millió fertőzött lehet. Eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását is, január 8-tól pedig ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak. A külföldre utazó kínaiak száma viszont már most drasztikusan megnőtt.

Hiába kérte a WHO arra Kínát, hogy ossza meg velük a koronavírus-fertőzöttek és a halottak számát, illetve a járványra vonatkozó egyéb adatokat, ez nem történt meg. Pontos információk híján egyelőre csak külföldi újságírók tudósításaiból lehet tájékozódni, a Bloomberg tudósítója szerint például több kínai városban is a szokásos szám négyszeresére-ötszörösére nőtt a halálesetek száma. Az amerikai lapnak egy temetkezési dolgozó azt mondta: annyi megkeresést kapnak, hogy már egyáltalán nem tudják kezelni azokat, elveszítették a kontrollt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!