800 millió kínai Covid-fertőzöttel számolnak a télre az epidemiológusok

2022. december 19. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Kína december elején megszüntette a párját ritkítóan szigorú zéró-Covid stratégiát, amivel két éven keresztül hatékonyan fojtotta el a járványt. A karanténok, a néhány fertőzött miatt akár milliós nagyvárosok lezárása visszafogta a vírus terjedését, de közben a gazdaságot, és az emberek idegrendszerét is erősen amortizálta. Miután néhány hónapja már tömeges tüntetések voltak Kínában, a vezetés végül az enyhítés mellett döntött – és ezzel párhuzamosan a járványadatok is elkezdtek rosszabbodni.

Mivel a kínai vakcinák nem túl erősek, a nagyvárosokban szinte felfoghatatlan a zsúfoltság, vidéken pedig nem túl acélos az egészségügyi rendszer, az epidemiológusok elég borúlátóak. Az ország most úgy megy neki a télnek, hogy a másfél milliárdos népesség védettségi szintje elég gyenge, a vírus pedig két évnyi mutációval a háta mögött a sokszorosára turbózta fel a fertőzőképességét. Szerencsére a mai variánsok okozta betegség általában jóval enyhébb és kevesebb halálos áldozattal jár, így a szakértők leginkább a kínai egészségügyi rendszer, a kórházak túlterhelődésétől tartanak. Vagyis most jöhet el Kínában az, amin a nyugati világ 2020 és '21 tavaszán már sikerrel átesett – és nem igazán látszik, hogy erre fel lennének készülve.

Eric Feigl-Ding epidemiológus, aki 2020 januárjában azzal vált hírhedtté, hogy már akkor veszettül kongatta a vészharangot és durva világjárványt jósolt, amikor a vírus még csak valami távoli, egzotikus nyavalyának tűnt, most újabb vészjósló előrejelzéseket adott. Más szakértőkkel együtt úgy becsüli, a következő három hónapban 800 millió kínai Covid-fertőzöttel lehet számolni, milliós lesz a halottak száma, és senki nem tudja, milyen válságot indít ez el a kínai gazdaságban, és az hogyan gyűrűzik majd tovább az amúgy is megviselt állapotban levő világgazdaságba.

És ami ennél is rosszabb: senki nem tudja, hogy ha rövid időn belül a bolygó lakosságának nagyjából egytizede megfertőződik a vírussal, az milyen mutációkon fog átesni eközben, milyen új variánsokat produkál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!