Jövő szerdán Brüsszelbe utazik Navracsics, hogy az Erasmusról tárgyaljon

2023. január 17. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Navracsics Tibor sajtóosztálya megerősítette a Telexnek az Atv.hu-n kedden megjelent hírt, miszerint a területfejlesztési és európai uniós forrásokért felelős miniszter jövő héten szerdától Brüsszelben tárgyal az Erasmus és a Horizont programokról Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokkal. A megbeszélés egyik célja a Bizottság konkrét elvárásainak hivatalos tisztázása.

Mint a sajtóosztálytól megtudtuk, nem listával megy ki Navracsics Brüsszelbe, hanem kérdésekkel arról, hogy várható-e még bármi, vannak-e még tisztázandó, nyitott kérdések. Ezt Navracsics sajtóosztálya azért is tartotta fontosnak megemlíteni, mert az ATV kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a miniszter szeretne a tárgyalásai során tájékozódni és világosan látni arról is, hogy a Bizottság részéről van-e még valamilyen elvárás, „lista” arról, hogy az egyetemi hallgatókon, fiatalokon túlmenően „kiket és milyen retorziók” érhetnek adott esetben az Erasmushoz hasonlóan.

Navracsics Tibor – aki először félreértésről beszélt – a múlt héten írt levelet az ügyben két uniós biztosnak, Johannes Hahnnak és Mariya Gabrielnek. A levelet a Magyar Nemzet tette közzé. Ebben egyebek mellett az áll, hogy „a bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.”

Január 9-én derült ki, hogy azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn, nem kaphatnak támogatást az Erasmus+-csereprogramból, amit az Európai Unió finanszíroz.

21 magyarországi egyetem működik ilyen formában, és a Népszava szerint az áll a döntés mögött, hogy az EB nem nézi jó szemmel, hogy ezekben az alapítványokban fideszes politikusok vezető tisztséget kaptak. Ilyen például Navracsics Tibor miniszter is, aki a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke.

Az ügyet ebben a cikkünkben bontottuk ki részletesen.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!