Népszava: Az alapítványi irányítású egyetemeket kizárja Brüsszel az Erasmusból

2023. január 9. – 07:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írja a Népszava. A lap szerint erről az Európai Bizottság illetékesei december végén levélben értesítették többek között a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat. A tiltás a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra is vonatkozik, és a 2022. december 15. után elbírált pályázatokat érinti.

A tiltás összesen 21 magyarországi egyetemet érint, ennyi működik ugyanis alapítványi formában. A lap szerint a döntés hátterében az áll, hogy „az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket”. Mint írják, a döntést december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor befagyasztották a Magyarországnak 2021 és 2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt adták utasításba, hogy az EU nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott. Az azóta már modellt váltott Corvinus a legtöbb résztvevőt küldő három egyetem között volt. A Corvinust a Horizont-döntés is fájdalmas érinti: az intézmény 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió euró támogatást nyert a Horizont 2020 kutatási keretprogramból.

Az érintett egyetemek között van a Corvinus mellett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a vidéki nagy egyetemek mindegyike, így mások mellett a debreceni, a szegedi, a pécsi, a miskolci, a győri Széchenyi István vagy például a soproni egyetem is.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!