Új ötlettel álltak elő a tálibok: csonkítás helyett elég zsákot húzni a próbababák fejére

2023. január 16. – 09:43

Új ötlettel álltak elő a tálibok: csonkítás helyett elég zsákot húzni a próbababák fejére
Próbababafejek egy heráti ruhaüzletben idén január 5-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Afganisztán ruhaüzleteiben zsákok kerültek a próbababák fejére, a bábuk ugyanis a tálibok szerint az iszlám által tiltott emberábrázolás kategóriájába esnek, idézte az MTI az AP hírügynökség tudósítását. A látványt kísértetiesnek nevezték.

A szélsőségesek tavaly januárban még több helyen a próbababák fejének eltávolítását követelték az üzletek tulajdonosaitól, végül hivatalosan csak a fej letakarását rendelték el.

Az eladók azt mondták, a szabály elcsúfította a próbababákat és részben ennek tulajdonítják a forgalom visszaesését is. A szabályok betartását a vallásügyi minisztérium hivatalnokai rendszeresen ellenőrzik.

Bár a 2021-es tálib hatalomátvétel óta Afganisztán humanitárius válság küszöbére sodródott, sok üzlettulajdonos úgy véli, a tehetősebbeknek sincs kedvük bemenni egy olyan üzletbe, amelynek a kirakatában sokszor fekete zacskóval letakart fejű próbababák díszelegnek.

Ugyanakkor sokan a puszta tényt, hogy a babákat megtartották, a tálibokkal szembeni ellenállásnak tartják és azzal érvelnek, hogy szerte az iszlám világban használnak próbababákat.

„Mindenki tudja, hogy nem bálványokról van szó, senki nem fog leborulni előttük”

– magyarázta az egyik eladó.

Amelyik üzlettulajdonos megteheti, díszes kendőbe csavarja a fejeket, de sok arra járót ez sem tölt el megnyugvással. „Amikor rájuk nézek, azt érzem, ők is csapdában vannak, és elfog a félelem” – mondta egy magát csak Rahímának nevező nő. „Mintha magamat látnám a kirakatban, egy minden jogától megfosztott afgán nőt.”

A tálibok hatalomra jutásuk után a közélet szinte minden területéről eltávolították a nőket. Nemrég újra megtiltották azt, hogy egyetemre járhassanak, pedig ebben tavaly februárban már tettek bizonyos engedményeket. A nőket kitiltották az uszodákból, a konditermekből, de még a vidámparkokból is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!