Az utcára vitték a tüntetéseken meghalt 17 ember koporsóját Peruban

2023. január 12. – 10:47

Az utcára vitték a tüntetéseken meghalt 17 ember koporsóját Peruban
Fotó: Pedro Anza / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb erőszakhulláma után a Peru déli részén fekvő Puno régióban az utcán vitték annak a tizenhét civilnek a koporsóját, akik a hét elején tartott tüntetéseket kísérő összecsapásokban haltak meg, írja a Reuters.

Juliacában több ezer ember tisztelgett a halottak előtt, amikor a koporsókat végigvitték az utcákon. A transzparenseken az új kormányt okolták az erőszakért.

Miközben a családok halottaikat gyászolják, a perui ombudsman újabb halálesetet jelentett be: az Andok-beli Cusco városában történt összecsapásokban meghalt Remo Candia Guevara helyi közösségi vezető. „Azonnali vizsgálatot követelünk a haláleset felelőseinek felkutatására, és a megfelelő szankciókat követeljük” – áll az ombudsman közleményében.

Decemberben azután törtek ki zavargások Peruban, hogy megbuktatták, majd 18 hónap szabadságvesztésre ítélték Pedro Castillo elnököt. A tiltakozók Castillo szabadon bocsátását, Dina Boluarte új elnök lemondását és általános választások kiírását követelik. A Reuters szerint az összecsapásokban eddig összesen negyvenegy embert öltek meg, közel felük Juliaca városában halt meg.

 Fotó: Pedro Anza / Reuters
Fotó: Pedro Anza / Reuters

A 2021-ben tavaly nagy meglepetésre megnyert választások után az újonc politikusnak számító, korábban tanítóként dolgozó Pedro Castillót a politikai elit azonnal elutasította, december elején pedig meg is buktatták. A törvényhozók ezután eltávolították Castillót a hatalomból, miután harmadszor is vádat akartak emelni ellene, mire ő kísérletet tett, hogy feloszlassa a kongresszust. Egy bíró azután hozta meg a döntést a 18 hónapos fogva tartásról, hogy a kongresszus megfosztotta Castillót mentelmi jogától.

A tüntetők decemberben felgyújtottak egy limai rendőrőrsöt, elfoglalták egy nemzetközi repülőtér futópályáját, és több autópályát is blokád alatt tartottak. Határozatlan ideig a vonatközlekedés is szünetelt az ország déli és délkeleti régióiban. Miután a zavargások halálos áldozatokat is követeltek, decemberben lemondott Patricia Correa oktatási miniszter és Jair Perez kulturális miniszter is.

A perui helyzetről bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!