Az Egyesült Arab Emírségek olajvállalatának vezetője lehet a következő klímacsúcs elnöke

2023. január 11. – 21:42

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ 2023-as évi klímatárgyalásának, a COP28-nak elnöki székében valószínűleg az Egyesült Arab Emírségek állami olajvállalatának vezetője ül majd – írja a Guardian.

Szultan Al Dzsaber, aki az ország éghajlatvédelmi megbízottja volt, aki a világ termelését tekintve tizenkettedik legnagyobb olajvállalatának, az Abu Dhabi National Oil Company-nak (Adnoc) a vezetője. Al Dzsaber emellett az Egyesült Arab Emírségek ipari és fejlett technológiai minisztere, valamint a megújuló energiával foglalkozó Masdar vállalat vezetője.

A 2023 novemberében, Dubajban megrendezésre kerülő Cop28-as ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozó kulcsfontosságú konferencia lesz, amelyen eldől, hogy a világ képes lesz-e a klímaválság kezelésének irányába haladni. Idén a nemzeteknek „globális helyzetfelmérést” kell végezniük, amelyben értékelik az éghajlatvédelmi intézkedések jelenlegi helyzetét és a 2015-ös párizsi megállapodásban foglalt célok teljesítése terén elért eredményeket.

Több ország is benyújtott olyan terveket, amelyek hozzájárulnának, hogy a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra korlátozzák – ami a párizsi megállapodás fő célkitűzése. Ám a világ legnagyobb kibocsátói közül még sokan nem tettek komoly vállalásokat, ami veszélyezteti az éghajlati célok elérését.

Az elnökség egyik feladata az lesz, hogy az ilyen makacskodó kormányokat számon kérje. Sok megfigyelő attól tart, hogy az Egyesült Arab Emírségek, mint jelentős olajtermelő, nem nagyon fog igyekezni ebben a szerepben.

A 2022 novemberében Egyiptomban tartott COP27 konferencián az Egyesült Arab Emírségek olaj- és gázipari lobbistái is szép számmal képviseltették magukat, és az erős olaj- és gázipari érdekeltségekkel rendelkező öböl menti államok vélhetően a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos leépítésének akadályozói voltak.

Al Dzsaber ugyanakkor 2006-ban segített létrehozni a Masdar céget, amely nagymértékben befektetett a napenergia-ágazatba. Tavaly szeptemberben, a Cop27 előtt adott interjújában Al Dzsaber a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás mellett érvelt, de megjegyezte, hogy az olajra és a gázra még néhány évig szükség lesz.

„A politikai döntéshozók kezdik megérteni, hogy az energetikai átállás nem fog megtörténni egy gombnyomással” – mondta.

Egyes civil társadalmi aktivisták felszólították Al Dzsabert, hogy mielőtt elvállalja az elnökséget, hagyjon fel a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos szerepeivel.

„Ha nem mond le vezérigazgatói tisztségéről, az egyenlő lesz azzal, hogy egy petrosztatikus nemzeti olajvállalat és a hozzá kapcsolódó fosszilis tüzelőanyag-lobbisták teljes mértékben elfoglalják az ENSZ éghajlat-változási tárgyalásait” – jelentette ki Tasneem Essop, a Climate Action Network International klímaaktivista csoport ügyvezető igazgatója.

A glasgow-i COP26-on 500 fosszilis üzemanyag-lobbista vett részt, az egyiptomi COP27-en még többen voltak jelen. Úgy tűnik, hogy 28. klímaügyi konferencia is könnyű terep lesz a fosszilis üzemanyag-lobbisták számára – mondta Essop.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!