Felmentették a vesztegetéssel vádolt volt osztrák alkancellárt, Heinz-Christian Strachét

2023. január 10. – 15:11

Másolás

Vágólapra másolva

A bécsi tartományi büntetőbíróság felmentette Heinz-Christian Strachét, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnökét és egykori alkancellárt egy vesztegetési ügyben – írja az MTI.

Az Ibiza-botrányról elhíresült jobboldali politikust azzal vádolták, hogy a pártjának juttatott, összesen 12 ezer euró támogatásért cserébe közbenjárt egy olyan jogszabály-módosítás ügyében, amely kedvezően érintette egyik jó ismerőse, Walter Grubmüller magánklinikáját. Strache támogatta, hogy Grubmüller magánklinikáját felvegyék azon kedvezményezettek körébe, amelyek közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudnak szolgáltatásokat elszámolni.

Strachéra 2021 augusztusában 15 hónapig, Grubmüllerre pedig 12 hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki. A vádat Strache elutasította, és fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen.

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár 2023. január 10-én a bécsi tartományi büntetőbíróságon – Fotó: Eva Manhart / APA / AFP
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár 2023. január 10-én a bécsi tartományi büntetőbíróságon – Fotó: Eva Manhart / APA / AFP

A bécsi tartományi felsőbíróság tavaly augusztusban érvénytelenítette az ítéletet, és elrendelte, hogy tárgyalják újra az ügyet, mert az elsőfokú eljárás során nem vettek kellőképpen figyelembe egyes bizonyítékokat, illetve az ítélet indoklása a bíróság szerint nem volt teljesen érthető, és ellentmondásokat tartalmazott.

A bécsi tartományi törvényszék kedden közzétett határozatában megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő olyan bizonyíték, amely alátámasztaná a korrupciót. A bíró hangsúlyozta, hogy a felmentő ítélet minden kétséget kizáró, mert a tényállás nem teljesült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!